Mantelzorg

Zorg je voor een langere periode onbetaald voor iemand in jouw omgeving, zoals voor iemand met een psychische kwetsbaarheid, verslaving, chronische ziekte, beperking, of taalachterstand? Dit kan gaan om je partner, kind, ouders, broertje/ zusje, opa/ oma, of misschien wel voor de buren. Dan ben jij een mantelzorger, ook als de zorg voor jou van vanzelfsprekend voelt. Iedere mantelzorger zorgt voor de ander op zijn of haar eigen manier. Je groeit er mee op, of hebt er plotseling mee te maken. De kern van mantelzorg is dat je het vrijwillig en vaak uit liefde doet. Dat maakt ook dat het soms lastig is om je grenzen aan te geven. 

Vaak begint het met kleine dingen en wordt de zorg steeds meer. Dit gaat soms met vallen en opstaan. Dit maakt ook dat het soms lastig is om voor jezelf te kiezen en tijd voor jezelf vrij te maken. 

Ben jij mantelzorger en heb je behoefte aan informatie en advies? Neem dan geheel vrijblijvend contact op met onze mantelzorgconsulent Lyan Bergsma.

Contact met onze mantelzorgconsulent

Mantelzorgagenda

  • Gespreksgroep voor partners van mensen met dementie

    Datum:   tot

    Locatie:
    Stellinghaven, Schapekamp 1 in Oosterwolde

    Heeft u een partner met dementie? Dan bent u van harte welkom bij de gespreksgroep. Dementie verandert het leven van partners flink. De zorg is intensief en kan lang duren.

    mantelzorg gespreksgroep
  • 30 januari: Mantelzorgcafé Oosterwolde, levend verlies

    Datum:  

    Tijd:   -

    Locatie:
    Sûnenz (Stellinghaven) Schapekamp 1 in Oosterwolde

    Veel mantelzorgers ervaren levend verlies. Levend verlies is het verlies van iemand die er nog is. Het is chronische rouw over het afscheid nemen van verwachtingen of gedachten over hoe het leven eruit had kunnen zien. In onze samenleving is nog niet zo veel bekend over levend verlies.

    mantelzorgcafé
  • Samen Dementievriendelijk

    Datum:  

    Tijd:   -

    Locatie:
    Sûnenz (Stellinghaven), Schapekamp 1, Oosterwolde

    Op woensdag 5 februari start de training ‘Samen Dementievriendelijk’. Steeds meer mensen krijgen te maken met dementie in de familie, de buurt, op de vereniging of gewoon op straat. Het is daarom goed om er meer van te weten.

    mantelzorg cursus
  • 5 maart: Lotgenotengroep partnerverlies: verwerk samen het verlies

    Datum:   tot

    Locatie:
    Scala Welzijn, Moskampweg 3 in Oosterwolde

    Je hebt een ouder of partner met dementie en voelt verdriet omdat diegene niet meer wordt wie hij of zij was. Wist je dat dit valt onder levend verlies?

    mantelzorg gespreksgroep
  • Jonge mantelzorgers

    Ben je tussen de 7 en 24 jaar en mantelzorger? Omdat je bijvoorbeeld je vader, moeder, broer of zus verzorgt? Dan vind je hier informatie, bedoeld voor jou.

  • Lotgenotencontact en ontspanningsactiviteiten

    Als gemeente organiseren we ieder jaar leuke uitjes of informatieve bijeenkomsten. Ook andere organisaties doen dit. Daarnaast zijn er diverse mogelijkheden voor lotgenotencontact. Op deze pagina vind je een overzicht.

  • Mantelzorgcompliment

    Op deze pagina lees je meer over het mantelzorgcompliment

  • Mantelzorgconsulent

    Gemeente Ooststellingwerf heeft een mantelzorgconsulent, Lyan Bergsma. Benieuwd wat zij voor jou kan betekenen? Lees het interview met Lyan hier.

  • Mantelzorgwoning

    Dankzij een mantelzorgwoning kun je altijd in de buurt zijn van degene voor wie je zorgt. Hier vind je wat de regels zijn en hoe wij je kunnen helpen.

  • Respijtzorg (vervangende mantelzorg)

    Kom jij niet meer toe aan jezelf? En kan je degene waar je voor zorgt niet alleen laten? In de gemeente Ooststellingwerf zijn verschillende organisaties actief om de mantelzorgers dan te steunen.