Omgevingswet
In heel Nederland wordt gewerkt aan de invoering van de Omgevingswet per 1 januari 2024. Deze wet bundelt en vereenvoudigt regels die gaan over thema’s als bouwen en cultureel erfgoed, milieu en duurzaamheid, water en bodem, natuur en gezondheid, en ruimte voor sport en bewegen. De regels gelden voor grote ontwikkelingen, maar bepalen ook of u bijvoorbeeld een dakkapel op uw woning mag plaatsen. Voorlopig verandert de inhoud van de regels in Ooststellingwerf niet, de regels zijn alleen gebundeld onder de omgevingswet.
Voor wie is de Omgevingswet?
De Omgevingswet geldt voor iedereen in Nederland. U krijgt met de Omgevingswet te maken als u bijvoorbeeld van plan bent uw huis te verbouwen, een boom te kappen of ergens een bedrijf of buurthuis te beginnen. Het kan ook zijn dat uw buren, een projectontwikkelaar of de gemeente in uw omgeving gaat (ver)bouwen. In dat geval kunt u meedenken over ontwikkelingen in uw buurt.
Wet kwaliteitsborging voor het bouwen
Vanaf 1 januari 2024 is naast de Omgevingswet ook de nieuwe Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb) ingegaan. Het doel van de Wkb is een verbetering van de bouwkwaliteit. Ook is er meer controle tijdens de bouw. Dit betekent dat u als initiatiefnemer vóór u gaat (ver)bouwen na moet gaan of uw bouwwerk onder de Wkb valt. Dat kan in het Omgevingsloket. Kijk op deze pagina voor meer informatie over de Wkb.
De Omgevingswet uitgelegd:
Wat er verandert
De Omgevingswet bekijkt de omgeving waarin u woont, werkt en leeft als één geheel. Door het bundelen van allerlei landelijke wetten en regels over die omgeving ontstaat meer overzicht. De bredere kijk op de omgeving komt ook terug in de Omgevingsvisie Ooststellingwerf. De visie beschrijft de gewenste ontwikkeling van de gemeente en vormt het kader voor ruimtelijke ontwikkelingen.
In het omgevingsplan staan regels over de fysieke leefomgeving in Ooststellingwerf. Die regels staan nu nog in bestemmingsplannen, gemeentelijke verordeningen en specifieke regels van het Rijk over bouwen en milieu.
Informatie die u nu op verschillende plekken verzamelt, vindt u straks op één plek: in het Omgevingsloket. In dit landelijke digitale loket ziet u welke regels gelden op een adres, doet u een vergunningcheck of vraagt u een omgevingsvergunning aan.
De Omgevingsvisie
Met de komst van de Omgevingswet moeten gemeenten een Omgevingsvisie hebben. Er is een Omgevingsvisie vastgesteld waarin het de hoofdlijnen van de ontwikkelingsrichting voor de woon-, werk-, en leefomgeving op de langere termijn schetst. De Omgevingsvisie is de visie van de gemeente op onze leefomgeving. De Omgevingsvisie vervangt onze gemeentelijke structuurvisie. De Omgevingsvisie laat zien wat ons toekomstbeeld is voor de gemeente. In het toekomstbeeld kijken we ver vooruit, een jaar of 15.
De visie geeft ook aan welke ambities we hebben en met welke opgaven we aan de slag gaan. Deze opgaven zijn de eerste stappen in de komende jaren. De opgaven helpen ons om onze ambities te realiseren.