Meer weten over de ziekte van je naaste

Zorg jij voor iemand met dementie, psychische kwetsbaarheid, aangeboren hersenletsel, chronische ziekte of een verstandelijke beperking? Dan komt er ineens veel op je af. Soms heb je vragen over de ziekte van degene waarvoor jij zorgt. Dat is logisch. Je bent niet alleen. 1 op de 3 mensen is mantelzorger. Er zijn informatiebijeenkomsten en we organiseren lotgenoten contact om ervoor te zorgen dat jij er niet alleen voor staat. Hulp die je soms heel hard nodig hebt, want jouw zorgtaken kunnen veel van je vragen.
Alzheimercafé Ooststellingwerf
In het Alzheimercafé krijg je een schat aan informatie over mantelzorgen. Mantelzorgers, mensen met dementie en hun familie zijn er van harte welkom. Het café is elke tweede woensdag van de maand open behalve in juni, juli en augustus. Inloop vanaf 19.00 uur. Het eerste kopje koffie is gratis. Nieuws en updates vind je op de Facebook-pagina van het Alzheimercafé.
Meer weten over het Alzheimercafé?
Bel met Jeannette Janssen: 06 20 10 08 06
Of stuur een e-mail naar: alzheimercafeooststellingwerf@gmail.com
Cursus mantelzorg voor psychisch kwetsbare mensen
Sta jij klaar voor iemand die psychisch kwetsbaar is? Misschien zorg jij voor iemand met bijvoorbeeld autisme, een eetstoornis, een depressie of een verslaving. Dat kan veel invloed op jouw eigen leven hebben. Je kunt klachten krijgen, zoals slecht slapen en piekeren. Deze cursus kan je helpen om hier iets aan te doen. Op de cursus bespreken we allerlei dingen waar jij als mantelzorger direct wat mee kunt. Je leert wat deze situatie voor jou betekent en hoe je daarmee om kunt gaan. Je krijgt ook inzicht waar je zelf steun kunt vinden. En hoe je als mantelzorger ook goed voor jezelf zorgt. De cursus bestaat uit zes bijeenkomsten.
Meer informatie of opgeven voor de cursus?
Neem contact op met Lyan Bergsma:
Dementie Inclusief Ooststellingwerf
Verzorg jij iemand met dementie en woon je in de gemeente Ooststellingwerf? Op deze website vind je een schat aan praktische informatie. Zoals tips over de omgang met dementie, maar ook welke mensen, instanties en voorzieningen jou kunnen helpen.
Inclusief Ooststellingwerf
Familie-ervaringsdeskundige ggz
Zorg jij voor iemand die psychisch kwetsbaar is? En heb jij behoefte aan emotionele en praktische steun? De ggz familie-ervaringsdeskundige begeleidt jou vanuit eigen ervaring als familielid van een patiënt. Jouw begeleider begrijpt daarom welke impact jouw rol als mantelzorger op jou kan hebben. Je krijgt waardevolle hulp van iemand die zich goed in jouw situatie kan inleven.
Meer informatie of direct een familie-ervaringsdeskundige inschakelen?
Stuur een e-mail naar: familie-ervaringsdeskundige@ggzfriesland.nl
Mantelzorgcafé
In een ongedwongen sfeer krijg je veel praktische informatie over mantelzorg en delen andere mantelzorgers hun verhalen. Elke maand is er een ander thema, zoals levend verlies, het uitnodigen van een notaris en grenzen stellen. Soms nodigen we een gastspreker uit. Het Mantelzorgcafé is om de twee maanden op de laatste donderdag van de maand open. Je vindt de aankondigingen in de Nieuwe Ooststellingwerver.
Wil jij graag via de mail aankondigingen van het Mantelzorgcafé ontvangen?
Neem contact op met Lyan Bergsma:
Moedige Moeders
Bij Moedige Moeders vind je een veilige plek als jij worstelt met een verslaving van degene voor wie jij zorgt. Je krijgt steun aan de hand van gesprekken en het delen van ervaringen. In de gesprekken ligt de focus op jou als naaste. Hoe gaat het met jou en wat heb jij nodig?
Meer weten over Moedige Moeders?
Partnergespreksgroep dementie
Zorg jij voor iemand met dementie? Dan is de deze gespreksgroep misschien iets voor jou. Je krijgt antwoord op allerlei vragen. Wat is dementie precies? Doe ik het wel goed? Wat staat me te wachten? Is het normaal dat ik zo boos en of verdrietig ben? Je ontmoet andere mantelzorgers met dezelfde vragen en twijfels. En je deelt tips, ervaringen en informatie met elkaar. Er zijn in totaal zes bijeenkomsten, geleid door een casemanager dementie en een getrainde vrijwilliger.
Meer informatie of deelnemen?
Neem contact op met onze mantelzorgconsulent.
Verslavingszorg Noord Nederland
Zorg jij voor iemand met verslavingsproblemen, bijvoorbeeld door alcohol of drugs? Die zorg kan een grote impact op jou hebben. Daarom heeft Verslavingszorg Noord Nederland ook aandacht voor jou. Je krijgt professionele hulp als jij zelf ook veel extra aandacht nodig hebt. Daarvoor kun je kiezen uit verschillende cursussen.
Meer weten over de cursussen van VNN?
Ypsilon gespreksgroepen
Zorg jij voor iemand met een psychische kwetsbaarheid? Dan ben je welkom bij de Ypsilon gespreks- en themabijeenkomsten. Ypsilon steunt, adviseert, informeert en komt op voor je belangen. Je kunt je verhaal kwijt aan mensen die begrijpen wat jij doormaakt, en je leert van de ervaringen van lotgenoten. Er komen ook regelmatig hulpverleners en professionals om mee te praten.
Meer weten over Ypsilon Gespreksgroepen?
Kijk op www.ypsilon.org.
Zorg bij niet-aangeboren hersenletsel
Ben jij mantelzorger van een naaste met niet-aangeboren hersenletsel? Je staat er niet alleen voor. De zorgcoaches en hulpverleners van NAH Zorg staan klaar voor jou, je gezin en je naaste met begeleiding, ondersteuning en advies. NAH Zorg werkt ook samen met onder meer huisartsen, medisch specialisten, wijkteams, revalidatie-instellingen en hersenletselteams.
Meer weten over NAH Zorg?
Meer informatie?
Wil je meer informatie over mantelzorgen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief via de knop hieronder.
Lees verder via hulpbijmantelzorgen.nl.
