Rondkomen met weinig
Een sportabonnement, kleding kopen, een verjaardag vieren of een uitje. Het lijkt normaal voor veel mensen in Nederland, maar niet iedereen kan het betalen. Karin (64) uit Ooststellingwerf ontvangt een uitkering voor oudere werklozen (IOAW-uitkering) en weet hoe het is om van weinig te moeten rondkomen. “Via de werkgroep Arm in Arm ontmoette ik mensen die hetzelfde meemaken als ik. Fijn om het met elkaar te praten over situaties waar je tegen aanloopt”, vertelt Karin.
Arm in Arm is een inwonersgroep die een paar keer per jaar samenkomt. De bijeenkomsten worden georganiseerd door Scala en de gemeente. Tijdens deze bijeenkomsten gaan we samen in gesprek over geld en armoede. Inwoners denken actief mee over het beleid.
Elke bijeenkomst staat in het teken van een aantal thema’s, zoals vakantie, rondkomen met een klein budget, gemeentelijke regelingen en mogelijkheden in de buurt. Zo delen we ideeën, wisselen we informatie uit en werken we samen aan oplossingen die echt verschil maken.
Je staat er niet alleen voor
Corry (67) vertelt opgewekt: “Arm in Arm geeft mij het gevoel dat je meetelt en dat je je er absoluut niet voor hoeft te schamen dat je weinig geld hebt. Je weet dat je niet alleen bent!” Corry is opgegroeid in armoede. “Mijn vader heeft mij geleerd om alles te delen en zuinig te zijn op voedsel. In de buurt maakten we een kleine moestuin die met buren werd gedeeld. Je zou dus kunnen zeggen dat ik mijn zuinigheid met de paplepel ingegoten heb gekregen.”
Corry leefde vroeger van een bijstandsuitkering vanwege gezondheidsproblemen. Ze heeft wel enkele jaren gewerkt, maar door fysieke omstandigheden ontving ze tot haar pensioen een WAO-uitkering. “Dat je leeft van een uitkering of dat je ondanks je baan moeite hebt om de eindjes aan elkaar te knopen, is iets waar veel mensen het liever niet over hebben. Bij Arm in Arm maak je dit bespreekbaar en deel je tips met elkaar.”
Met een klein budget toch gezond eten
“Ook met een klein budget is het mogelijk om gezond te eten. Dankzij een moestuin heb ik toegang tot verse groenten. Het is lekker, gezond en ik hoef niet naar de supermarkt voor dure producten”, vertelt Corry. Naast haar eigen moestuin is Corry ook actief als vrijwilliger bij de gezamenlijke moestuin in Appelscha.
Terugblik Arm in Arm bijeenkomst juli
Op 17 juli was er een bijeenkomst bij de Bibliotheek. De bibliotheek is veel meer dan alleen de uitleen van boeken. Ze organiseren digitale cursussen en activiteiten. Er zijn gratis voorzieningen, werk- en studieplekken. Ook is er een informatie punt digitale overheid. Tegenwoordig moet je bijna alles regelen via internet. Kun je hierbij wel wat hulp gebruiken, dan kun je terecht bij de bibliotheek. Meer hierover lees je op: bzof.nl/informatiepunt-digitale-overheid.
Voor Karin was dit de eerste bijeenkomst. “Ik ben hier met de instelling naar toe gegaan dat je er altijd weer wijzer van wordt. Je ontmoet nieuwe mensen en krijgt nieuwe ideeën, maar je kunt ook zelf iets inbrengen. Zo had ik bijvoorbeeld nog een abonnement bij een andere bibliotheek, omdat ik daar per kwartaal kon betalen. In Ooststellingwerf kon dat nog niet. Ik heb die tip gegeven. Nu kun je hier zelfs per maand betalen. Je hoeft dus niet alles in één keer te betalen. Super dat er meteen iets mee gedaan is!”
Volgende bijeenkomst 28 november
Heb jij moeite om rond te komen? Wil je graag meedenken over oplossingen rond geld en armoede in onze gemeente? Kom dan naar de volgende bijeenkomst van Arm in Arm op 28 november. Tijdens deze bijeenkomst staan de volgende onderwerpen centraal:
- Wat willen we doen in 2025 tijdens de Week van het Geld?
- Een presentatie van de Kleine Boerderij
- Creatieve uitwisseling en inspirerende ideeën voor de feestdagen
- Ontwikkelingen in gemeente Ooststellingwerf
Locatie: Scala, Moskampweg 3 Oosterwolde
Inloop: vanaf 17.45 uur
Start met een gezamenlijke maaltijd om 18.00 uur
Inhoudelijk programma: 18.30 – 20.00 uur (met mogelijkheid om na te praten tot 20.30 uur)
Als je wilt komen is het fijn als je je aanmeldt, maar het is niet verplicht. Wil je mee eten? Meld je dan aan voor 26 november. Dat kan door te bellen met Scala op telefoonnummer 0516 567 220. Of een mailtje te sturen naar info@scala-welzijn.nl. Reiskosten of het gebruik van AutoMaatje (Scala) worden vergoed.