‘Neem de stap en vraag hulp’

Vier jaar geleden kreeg Ylse van den Berg een forse aanval, wat later een progressieve chronische ziekte bleek te zijn. Ze raakte tijdelijk volledig verlamd. De wereld van het gezin uit Makkinga stond volledig op z’n kop. Inmiddels gaat het een stuk beter, al hebben ze nog wel ondersteuning nodig. „Gelukkig is er op het gebied van mantelzorgondersteuning het nodige beschikbaar.”

Het verhaal van Ylse is heftig. Ze had bij nader inzien al langer last van o.a. vermoeidheidsklachten, maar nooit gedacht een chronische ziekte te hebben. Totdat ze die vreselijke aanval kreeg. Maar liefst 3,5 maand was ze van huis om te revalideren. Het was afwachten of ze überhaupt weer kon lopen en haar armen bewegen. Al die tijd was ze weg van haar man en drie jonge kinderen.

Eenmaal thuis kon ze nog steeds weinig. „Het heeft mij 2,5 jaar gekost om er weer bovenop te komen. Ik kan weer lopen, maar er is nog wel restschade. Deze onzichtbare restschade zorgt gedurende dag voor ingewikkeldheden. Lopen en dagelijkse handelingen kosten veel energie. Ik heb last van extreme vermoeidheid. Rond twee uur in de middag loop ik vaak al op mijn tandvlees en ik moet meerdere momenten per dag rusten.”

Balans

Het eerste half jaar kon haar man, die werkt als vrachtwagenchauffeur, gebruik maken van respijtzorg. Daarna moest hij weer aan de slag. „Voor ons was het allerbelangrijkste om de balans in het gezin terug te krijgen. Het is dan handig om te weten welke mogelijkheden er voor ondersteuning zijn.”
Het advies van Ylse is om zo snel mogelijk in gesprek te gaan met het Gebiedsteam of de mantelzorgconsulent van de gemeente. „Zij weten de juiste routes in de zorg.”

Saar aan huis

Inmiddels maakt ze via de aanvullende zorgverzekering gebruik van Saar aan huis. Deze organisatie biedt vervangende mantelzorg. „Op de momenten dat wij het nodig hebben. Bijvoorbeeld als ik door een aanval tijdelijk niet in staat ben om zelf te koken of het huishouden te doen. Je wilt daar je oudste zoon ook niet mee belasten als zijn vader van huis is. Bovendien weet de ondersteuner van Saar van aanpakken en heeft ervaring in de thuiszorg.” Ook is er een scootmobiel geregeld, waardoor Ylse langere afstanden kan afleggen. Zo laat ze bijvoorbeeld de hond uit.

Drempel

„De drempel om hulp te vragen is best groot, maar het levert je veel op. Neem dus die stap, zodat je weet wat de mogelijkheden zijn en van welke regelingen je gebruik kunt maken.”

Voor meer informatie, kijk op ooststellingwerf.nl/mantelzorg, socialekaartooststellingwerf.nl/diensten/mantelzorg of neem contact op met mantelzorgconsulent Lyan Bergsma: 06  4588 2022; e-mail: l.bergsma@ooststellingwerf.nl.

Zorg je voor een langere periode onbetaald voor iemand in jouw omgeving, zoals voor iemand met een psychische kwetsbaarheid, verslaving, chronische ziekte, beperking of taalachterstand? Dit kan gaan om je partner, kind, ouders, broertje/zusje, opa/oma of misschien wel voor de buren. Dan ben jij een mantelzorger, ook als de zorg voor jou vanzelfsprekend voelt.

Contact met onze mantelzorgconsulent

Iedere mantelzorger zorgt voor de ander op zijn of haar eigen manier. Je groeit er mee op of hebt er plotseling mee te maken. De kern van mantelzorg is dat je het vrijwillig en vaak uit liefde doet. Dat maakt ook dat het soms lastig is om je grenzen aan te geven. 

Er zijn verschillende mogelijkheden om ondersteuning te krijgen als mantelzorger. Wil je hier meer over weten? Neem contact op met onze mantelzorgconsulent Lyan Bergsma via 06 4588 2022 of l.bergsma@ooststellingwerf.nl. Of kijk op onze website ooststellingwerf.nl/mantelzorg

Mantelzorgconsulent Lyan Bergsma