Mantelzorg is intensief maar ook bijzonder waardevol

Voor Froukje was mantelzorgen voor haar moeder een vanzelfsprekende keuze. Toch had ze niet verwacht hoeveel impact het op haar leven zou hebben. “Het is intensief en vraagt veel van je, maar je krijgt er fijne waardevolle momenten voor terug!” vertelt ze.
Froukje’s moeder, woont zelfstandig in het voorhuis van haar woning. “Een aantal jaren geleden, toen onze oudste kinderen uit huis waren, hadden we besloten om mijn ouders (80+) bij ons in huis te nemen. Toen mijn vader twee jaar terug overleed, kregen we de volledige zorg voor mijn moeder. Ze woont dus op zichzelf, wij zijn altijd dichtbij.”
Impact op je privéleven
“Het was een bewuste keuze om mijn moeder niet naar een verzorgingshuis te laten gaan,” vertelt Froukje. “We hebben altijd gezegd: zolang het kan, blijft ze bij ons. Maar ik had niet goed voorzien hoeveel impact dat besluit op mijn privéleven zou hebben.
Deze oplossing werkt goed, maar de zorg wordt meer, want mijn moeder is
steeds minder mobiel. Ze kan niet goed meer staan of lopen en heeft daardoor veel hulp en nabijheid nodig. Met alle liefde hoor, maar het is veel.”
Speciaal met vervroegd pensioen
Om de zorg voor haar moeder beter te kunnen combineren met haar eigen leven, besloot Froukje met vervroegd pensioen te gaan. “Ik werkte in de zorg, met onregelmatige diensten. Maar dat werd teveel. Ik merkte dat ik het niet meer allebei tegelijk aan kon. Het was een moeilijke beslissing, want ik had veel plezier in mijn werk. Ik was graag tot mijn pensioen doorgegaan. Maar dit was nodig.”
Neem tijd voor jezelf
Sindsdien probeert Froukje een nieuwe balans te vinden. “De zorg beheerst soms mijn leven en daarom is het belangrijk om momenten voor mezelf te creëren. Ik wandel en fiets bijvoorbeeld graag en ben dan heerlijk een dag onderweg. Dan voel ik me echt vrij en krijg ik nieuwe energie. Dat is nodig om de zorg vol te kunnen houden. Als mantelzorger moet je jezelf die tijd gunnen. Je moet het wel goed plannen, spontaan weggaan kan niet. Er moet altijd iemand beschikbaar zijn om stand-by te zijn. Dat blijft een uitdaging.”
Hulp van de omgeving
Gelukkig kan Froukje rekenen op hulp van haar familie. “Mijn broer en zussen komen regelmatig een dagdeel helpen. Mijn man helpt mee met de praktische taken, maar de persoonlijke zorg doe ik grotendeels zelf. Ook mijn kinderen springen bij. Mijn zoon en zijn vriendin wonen in de mantelzorgwoning achter ons huis, daar heeft de gemeente ons mee geholpen. Het is fijn om een netwerk om je heen te hebben, maar dat moet je wel zelf opbouwen en onderhouden.”
Geluksmomenten
Dankzij die uitdagingen haalt Froukje veel mooie momenten uit haar mantelzorg. “We proberen elke dag met mijn moeder naar buiten te gaan, al is het maar voor een klein rondje met de rolstoel. Samen koken en huishoudelijke klusjes doen, houdt haar betrokken bij het leven en geeft ons samen fijne herinneringen. Ook kleine dingen zoals een spelletje doen zorgen voor plezier. Als mijn zus er is, spelen ze samen Rummikub of kijken foto’s. Die geluksmomenten maken alle moeite, de moeite waard!”
Je hoeft het niet alleen te doen
Froukje benadrukt het belang van steun en contact met andere mantelzorgers. “Ik heb veel aan bijeenkomsten voor mantelzorgers. Het is fijn om elkaars verhalen te delen en te merken dat je niet alleen bent. Het relativeert en geeft je kracht.” Ze moedigt andere mantelzorgers aan om gebruik te maken van de mogelijkheden. “De gemeente biedt veel, zoals respijtzorg, informatieavonden en gespreksgroepen. Het helpt echt. Vaak is het moeilijk om toe te geven dat je hulp nodig hebt, maar je hoeft het echt niet allemaal alleen te doen.”
Meer informatie
Heb je vragen over mantelzorg of wil je weten welke ondersteuning er voor jou is? Neem dan contact op met mantelzorgconsulent Lyan Bergsma. Je kunt haar bellen op 0516 566 300 of stuur een e-mail naar mantelzorg@ooststellingwerf.nl.
