Contact met andere mantelzorgers veranderde mijn leven

Mantelzorg kost tijd, energie en vaak ook veel geduld. Het kan een flinke mentale belasting zijn. Bijna een kwart van de mantelzorgers in Ooststellingwerf merkt dat. Gelukkig is er hulp. Niet alleen in de vorm van praktische ondersteuning, maar ook door ervaringen te delen met lotgenoten. Voor Ria, die zorgt voor een familielid met Asperger, bleken deze mogelijkheden een openbaring.
Enorme opluchting
Het delen van je gevoelens met andere mantelzorgers kan een enorme opluchting zijn. Het helpt om je minder alleen te voelen en zorgt vaak voor nieuwe inzichten. Je voelt je gehoord en begrepen. Ria herkent dat als geen ander. “Mijn familielid heeft Asperger en accepteert geen hulp van instanties. Alles komt bij mij terecht: van direct medicijnen halen bij een migraineaanval tot zorgen dat een lekke band geplakt wordt. Soms heb ik even rust, maar dan gaat de telefoon alweer en is er iets aan de hand. Ik schrik er vaak van, omdat ik bang ben dat er iets ernstigs is gebeurd.”
Waardevol contact
Dat ze de zorg voor haar familielid al jarenlang alleen moet dragen voelt voor Ria vaak als een last. “Ik wist niet eens dat er ondersteuning was voor mantelzorgers. Twintig jaar heb ik er zelf mee geworsteld. Pas toen ik via de gemeente in contact kwam met andere mantelzorgers, ontdekte ik hoe waardevol dat contact is. Het is zo fijn om met mensen te praten die precies begrijpen waar je doorheen gaat. De ander heeft aan een half woord genoeg, begrijpt wat je bedoelt en deelt je zorgen.”
Een hele opgave
Mantelzorg kan je wereld klein maken, vooral als je er met bijna niemand over kunt praten. “Ik ben dag en nacht stand-by”, vertelt Ria. Mensen realiseren zich niet dat die constante spanning een hele opgave is. Soms raak ik geïrriteerd, omdat ik steeds weer geclaimd wordt. En dan moet ik echt oppassen dat ik niet in een negatieve spiraal terecht kom.” Ria kwam er tot haar verbazing achter dat ze niet de enige is die psychische druk ervaart. Een oproep voor een informatieavond over mantelzorgers bracht de bal aan het rollen.
Hele ontdekking
“Het was een hele ontdekking dat er veel meer mensen zijn die in hetzelfde schuitje zitten,” zegt Ria. Het contact met andere mantelzorgers heeft mijn leven echt veranderd. Alleen al het idee dat je er niet alleen voor staat helpt me enorm. Had ik dit maar twintig jaar eerder geweten, dacht ik. Ria heeft ook veel baat gehad bij ontspannende activiteiten. Ze nam al deel aan een weekendarrangement voor mantelzorgers, een lunch en een high tea. “We zijn ook een avond gezellig gaan bowlen. Dan ben je even afgeleid van je problemen.”
Cursus voor steun
Ria volgde de cursus ‘Handvatten en steun bij een psychische kwetsbaarheid in je naaste omgeving’. “Daar heb ik ook heel veel aan gehad. Een van de dingen die je leert is wat het voor jou betekent om voor iemand die kwetsbaar is te zorgen, en hoe je daar mee om kunt gaan.”
Meer informatie
Heb je vragen over mantelzorg of wil je weten welke ondersteuning er voor jou is? Neem dan contact op met mantelzorgconsulent Lyan Bergsma. Je kunt haar bellen op 0516 566 300 of stuur een e-mail naar mantelzorg@ooststellingwerf.nl.
