Wolven in Ooststellingwerf
In 2015 dook de wolf, na ruim 150 jaar afwezigheid, weer op in ons land en sindsdien neemt het aantal meldingen van wolven toe. Ook rondom het Drents-Friese Wold worden regelmatig wolven gezien. De wolf is een beschermde diersoort.
Hoe de provincies omgaan met de aanwezigheid van de wolf is omschreven in het Interprovinciaal Wolvenplan. Friesland behoort tot het oorspronkelijke leefgebied van de wolf en dit leefgebied is volgens de Europese Habitatrichtlijn en Wet natuurbescherming strikt beschermd. De wolf mag dus niet zomaar verjaagd of gedood worden, maar door middel van preventieve maatregelen kan worden voorkomen dat een wolf onbeschermde landbouwhuisdieren doodt.
Op de website van de provincie Fryslân staat meer informatie over deze preventieve maatregelen, een subsidieregeling en het Interprovinciaal Wolvenplan. Ook vind je hier antwoord op veelgestelde vragen.
Hieronder vind je alvast meer informatie over de belangrijkste basisregels, het vastgestelde wolvengebied en belangrijke vragen over recreëren in een gebied waar ook wolven voorkomen.
De belangrijkste basisregels
Wat kun je het beste doen als je een wolf tegenkomt?
- houd afstand tot de wolf – bij voorkeur 100 meter
- komt de wolf te dichtbij, neem langzaam afstand, spreek luid en maak gebaren
- loop de wolf niet achterna
- voer de wolf niet
- houd uw hond kort aangelijnd, ook in de losloopgebieden
- houd voedsel onbereikbaar voor de wolf
- plaats wolfwerende rasters voor uw landbouwhuisdieren
Geef meldingen en schade door wolven door
- Heeft u een wolf gezien? Geef dit dan door via www.bij12.nl/wolvenmeldpunt.
- Heeft u overlast van wolvenspotters? Meld dit dan bij uw gemeente.
- Heeft u schade door (vermoedelijk) een wolf? Meld dit dan bij www.bij12.nl/wolvenschade. Doe dit zo snel mogelijk na de vaststelling en binnen 24 uur. Let op! Verplaats het kadaver niet, dek het goed af en laat het niet nat worden, zodat er goed DNA afgenomen kan worden.
- Heeft u een acute bedreigende situatie? Bel dan de politie.
Subsidieregeling wolfwerende maatregelen
Houdt u schapen, geiten, runderen, paarden of pony’s in het wolvengebied (zie de kaart hieronder) en wilt u een vaste of verplaatsbare afrastering aanschaffen om schade door de wolf te voorkomen? Dan kunt u gebruik maken van een subsidie voor de aanschaf van preventiemaatregelen om schade door een wolf te voorkomen. Aanvragen kan tot en met 24 december 2024.
Wilt u meer weten over de wolf of de subsidieregeling? U vindt hier enkele veelgestelde vragen en antwoorden.
De houders van deze hierboven genoemde landbouwdieren moeten geregistreerd staan in het Identificatie- en Registratiesysteem van dieren.
5 vragen over recreëren in gebieden waar ook wolven wonen
Hieronder een selectie van enkele veelvoorkomende vragen over recreatie in een gebied waar wolven voorkomen. Meer informatie over het samenleven met de wolf vind je op de website van BIJ12.
Heeft u andere vragen over het samenleven met de wolf?
Kijk dan op: www.bij12.nl. Hier vindt u ook meer informatie over de leefwijze van de wolf.