Kindermishandeling, dichterbij dan je denkt

Van 14 t/m 20 november is het de Week tegen Kindermishandeling. Jaarlijks worden rond de 119.000 kinderen in Nederland slachtoffer van mishandeling. Kindermishandeling is een complex en hardnekkig probleem. Dat veel verschillende gezichten kent. Dat weet ook Jan van Hagen. Hij werkt al zes jaar bij het Gebiedsteam van de gemeente Ooststellingwerf waar hij het jeugdteam ondersteunt en begeleidt. Je leest het hele interview met Jan op onze website.

Hoe kan je kindermishandeling herkennen?

Een kind dat mishandeld wordt, gedraagt zich anders dan zijn of haar leeftijdsgenootjes. Een kind:

  • Leeft in ‘een eigen wereldje’.
  • Wil veel aandacht of is bang om alleen te zijn.
  • Neemt geen vriendjes mee naar huis.
  • Is bang voor bepaalde plekken of mensen.
  • Wil niet aangeraakt worden.
  • Kijkt weg bij oogcontact.

Ook kan een kind er anders uitzien dan zijn of haar klasgenootjes. Denk aan gescheurde kleren, een bleek en vermoeid gezichtje, een grote toename of juist afname in het gewicht en vaak ziek zijn.

Stel je vraag

Heb jij vragen over de opvoeding van je kind(eren)? Of heb je een onderbuikgevoel dat je graag met iemand deelt? Neem dan vooral contact op met het Gebiedsteam. Je kunt het Gebiedsteam(anoniem) bellen via (0516) 820 100 (op werkdagen tussen 9.00 en 17.00 uur) of stuur een e-mail naar GBT@ooststellingwerf.nl.

Iedereen kan bij zorgen over een kind (anoniem) advies vragen en melden bij Veilig Thuis (0800-2000, gratis en 24/7 bereikbaar). Kinderen en jongeren kunnen ook om raad vragen bij de Kindertelefoon (0800-0432 en via de chat, elke dag van 11.00 tot 21.00 uur)