Veelgestelde vragen woningbouwproject Appelscha Noord
Op deze pagina vindt u veelgestelde vragen over het woningbouwproject Appelscha Noord. Staat uw vraag hier niet tussen? Kijk dan bij de andere veelgestelde vragen over wonen. Of kijk voor meer informatie over bouwen en wonen op de pagina Voortgang Woningbouw.
Wat is de planning?
We zitten aan het begin van het ontwikkelen van de plannen. Er moeten nog verschillende stappen genomen worden, waarvan we nog niet precies weten hoe lang die duren. Daarom hebben we nu alleen een voorlopige planning in hoofdlijnen. Die kan nog veranderen. Op dit moment ziet de voorlopige planning er als volgt uit:
- 2025: planvorming, onderzoeken en procedures in het kader van de wijziging omgevingsplan opstarten.
- 2026: afronden procedures, bouwrijp maken plangebied.
- 2027: start bouw, aanleg nutsvoorzieningen, uitgifte vrije kavels en oplevering eerste woningen.
Wat doet de gemeente met mijn mening die is opgehaald tijdens de informatiebijeenkomst?
De gemeente vraagt belanghebbenden en geïnteresseerden om mee te denken over de inrichting van het gebied, zoals water, (toegangs)wegen, openbaar groen en (speel)voorzieningen.
Met de ideeën en opmerkingen die zijn gegeven op de informatiebijeenkomst, maakt de gemeente het plan voor het nieuwe woongebied. Als de tekeningen klaar zijn, laat de gemeente die weer zien op een nieuwe bijeenkomst.
Hoeveel woningen en wat voor type woningen komen er?
Er is ruimte voor ongeveer 100 woningen. We denken aan een verdeling: 30% sociale huur, 40% betaalbare koop en middeldure huur en 30% dure koop. Ook gaan we uit van woningen die geschikt zijn voor senioren, de nieuwe buurt ligt namelijk dicht bij voorzieningen.
De meeste woningen zullen een eigen tuin krijgen. Woningen met tuin kunnen vrijstaand, als twee-onder-één-kap of aaneen worden gebouwd. Aanvullend hierop zijn kleinschalige appartementsgebouwen of woningen met een gezamenlijke tuin of hof denkbaar.
Via welke wegen wordt de wijk bereikbaar? En heeft dat gevolgen voor de bestaande woningen in de buurt?
Het is de bedoeling de nieuwe woonwijk via drie routes te ontsluiten: de Vaart Noordzijde, de Anne Vondelingstraat en de Kornelis Joustrastraat. Daarmee zullen de verkeersbewegingen zoveel mogelijk worden verdeeld. Er wordt nog onderzoek gedaan naar de verwachte verkeersstromen. Op basis hiervan zijn nog bijstellingen mogelijk.
Komt er genoeg parkeergelegenheid in de buurt en hoeveel parkeerplaatsen per woning?
Bij een groot deel van de woningen zullen parkeerplaatsen op eigen erf komen. Het aantal openbare parkeerplaatsen hangt mede van het type woningen en doelgroepen. Hiervoor zijn algemene normen.
Wat gebeurt er qua infrastructuur? (wegen, riolering, verlichting)
De gemeente heeft hiervoor algemene voorschriften die ook voor de nieuwe wijk in Appelscha gelden.
Wat is de architectuurstijl? Zijn er criteria vastgesteld waaraan de koper zich moet houden?
Dat is op dit moment nog niet duidelijk. Na vaststelling van het stedenbouwkundig plan zal er ook een beeldkwaliteitsplan worden opgesteld waarin voorwaarden zijn opgenomen m.b.t. de ruimtelijke kwaliteit.
Welke duurzame maatregelen zitten er in het ontwerp en de bouw?
Alle nieuwbouwwoningen worden tegenwoordig gasloos gebouwd. Dit betekent dat er gebruik wordt gemaakt van andere soorten energie om de woning te verwarmen, bijvoorbeeld een warmtepomp in combinatie met zonnepanelen. Specifieke duurzaamheidsvoorschriften voor dit plangebied zijn op dit moment nog niet bekend.
Wanneer kan ik me inschrijven voor een kavel of een woning?
Dat is nog niet bekend. Als u zich inschrijft voor de nieuwsbrief, krijgt u informatie over dit project in uw mailbox. Wij informeren u dan ook als de inschrijving start. De plannen zijn nog niet klaar en we moeten alle procedures nog doorlopen. We verwachten dat in 2027 de vrije kavels in de verkoop gaan en er gebouwd kan worden.
Wat gaan de kavels kosten?
Het is de bedoeling om een belangrijk deel van de woningen in het ‘betaalbare segment’ te bouwen. Met de huidige hoge bouwprijzen is het best een lastige opgave woningen te bouwen met een verkoopprijs die voor een grote groep bereikbaar is. De gemeente gaat op zoek naar bouwers die dit kunnen realiseren.
De ontwikkeling van een nieuwe woonbuurt verstoort mijn uitzicht. Wat kan ik doen?
De gemeente moet veel nieuwe woningen bouwen. Dit is nodig zodat iedereen ook in de toekomst een goede en betaalbare woning kan vinden of behouden. Deze locatie is voor de gemeente een van de logische locaties voor een wat grotere nieuwe woonbuurt. We begrijpen dat u liever een vrij uitzicht houdt, maar hebben tegelijk ook een taak om de woningen te bouwen. We gaan daarom door met ontwikkeling van deze locatie. We willen deze ontwikkeling voor u en de andere omwonenden wel zo prettig mogelijk uitvoeren. We luisteren daarom graag naar de wensen die er leven en hopen met zoveel mogelijk van die punten rekening te kunnen houden.
