Veelgestelde vragen

Waarom wordt de weg voor doorgaand gemotoriseerd verkeer afgesloten?

Het Fochteloërveen is een van de laatste hoogveengebieden in Nederland en een Natura 2000 gebied. De weg door het Fochteloërveen heeft invloed op ecologie, hydrologie en recreatie.

Aan weerszijden van de weg liggen belangrijke leefgebieden van bijzondere planten- en diersoorten. Helaas veroorzaakt de weg een scheiding tussen deze leefgebieden. Overstekende reptielen en amfibieën worden slachtoffer van het verkeer op de weg.

De recreatiedruk, met daarbij meer verkeer, is de laatste jaren flink toegenomen waardoor er gevaarlijke situaties zijn ontstaan.

De weg heeft een drainagesysteem dat regenwater afvoert, wat leidt tot een versnelde afvoer van regenwater uit het gebied. Dit heeft bijgedragen aan verdroging in de aangrenzende veengebieden, met als gevolg toename van berkengroei en vergrassing. Voor hoogveen moet juist zoveel mogelijk water worden vastgehouden.

Waarom maar een deel van de weg?

Er is gekozen om een deel van de weg af te sluiten. Hierdoor blijft de winkel van aardappelboerderij Janssen bereikbaar en ook de parkeerplaatsen om van daaruit het gebied te bezoeken.

Wat houdt het kadeherstel in?

Om het hoogveengebied te behouden en weerbaarder te maken voor de toekomst, wordt de waterhuishouding verbeterd door het herstellen van kades. In het deelgebied: Grote veen, aan de noord/oost zijde van de weg worden de komende maanden (najaar/winter 2023)  kades hersteld. In 2026 staat het kadeherstel in het Kleine veen gepland. Dit is het gebied aan de zuid/west zijde van de weg.

Zie ook:  https://www.natuurmonumenten.nl/natuurgebieden/fochteloerveen/projecten/natuurherstel-fochteloerveen

Waarom is er voor een pilot gekozen?

De pilot geeft de mogelijkheid om de effecten van een afsluiting in beeld te krijgen. De pilot duurt twee jaar. In die twee jaar worden de effecten van het verkeer op omliggende wegen en de effecten op natuur (ecologie en hydrologie) gemonitord. De uitkomsten van de monitoring gebruiken we om keuzes te maken in de verdere ontwikkeling van het natuurgebied. Denk daarbij aan recreatie en natuurherstel.

Wat houdt de monitoring/onderzoek tijdens de pilot in?

Gemotoriseerd weggebruik monitoring

In 2022 is er gestart met het meten van verkeersbewegingen op de weg Fochteloërveen en omliggende wegen rondom het gebied. Deze metingen gaan tijdens de pilot door. Elk seizoen wordt er twee weken lang op vaste plekken met telslangen gemeten.

Onderzoek wegslachtoffers

Er wordt een rapportage gemaakt waarbij we wegslachtoffer in kaart brengen en beschrijven op het benoemde traject van de weg Fochteloërveen. De methode sluit aan bij het uitgevoerde onderzoek (1995 tot heden). Het aantal bezoeken per traject wordt bijgehouden zodat er een goede vergelijking gedaan kan worden met de historische gegevens. Aanvullend wordt beeldmateriaal verzameld van opvallende situaties zoals massale amfibieëntrek.

Bezoekerstevredenheidsonderzoek

Een online kwantitatief onderzoek met betrekking tot de tevredenheid van de bezoeker in het gebied en hoe men de afsluiting ervaart.

Wat gebeurt er na de pilot?

Dat kunnen we nu nog niet zeggen. De uitkomsten de onderzoeken (de monitoring) zijn van invloed op de verdere ontwikkeling de weg en het gebied eromheen in het kader van recreatie en natuurherstel.

Welk verkeer is wel toegestaan?

Er staan slagbomen (driekwart) op de weg ter hoogte van de parkeerplaats Bonghaar en ter hoogte van huisnummer 8. Wandelaars en (brom)fietsers hebben doorgang. Tijdens de pilot wordt er niets aan de weg veranderd. Het beheer (onderhoud) van de weg ligt bij de gemeente Ooststellingwerf.

Hoe kan ik een ontheffing aanvragen?

Waar kan ik parkeren na de afsluiting?

Parkeren kan op de parkeerplaatsen Bonghaar (vogelkijkhut) en achter huisnummer 8.

Wat doet de gemeente tegen overlast van verkeer in omliggende dorpen?

We monitoren ook het omliggende gebied. Zodra er signalen komen uit dorpen, kijken we of aanvullende maatregelen nodig zijn. Bijvoorbeeld door bebording of andere maatregelen om sluipverkeer te ontmoedigen.

Wat gebeurt er met de werkschuur Natuurmonumenten?

De werkschuur van Natuurmonumenten, naast huisnummer 8, wordt dit najaar in fases ontmanteld. Materialen worden gerecycled. Ook de kapschuur wordt afgebroken maar zal volledig op een andere plek worden herbouwd.