Tijdelijk Oekraïners in boerderij Oosterwolde en start onderzoek naar nieuwe functie

Gemeente Ooststellingwerf gaat tijdelijk Oekraïners opvangen in een boerderij aan de Nanningaweg 46 in Oosterwolde. De gemeente kocht de boerderij kortgeleden en onderzoekt mogelijkheden om er tijdelijke huisvesting te creëren voor verschillende doelgroepen.
Zolang dat onderzoek loopt, staat de boerderij leeg. Op verschillende plekken in Ooststellingwerf sluiten binnenkort opvanglocaties voor Oekraïners. Vijftien personen kunnen tijdelijk terecht in de boerderij. De gemeente laat de boerderij daarvoor klaar maken. De kosten daarvan krijgt de gemeente terug van het Rijk.
Onderzoek naar de toekomstige functies
Ondertussen start de gemeente het onderzoek naar wat er mogelijk is met de boerderij en de bijbehorende percelen. Dit onderzoek bestaat uit verschillende fases. Binnenkort start fase 1. In deze fase brengt de gemeente in kaart wat de behoefte aan tijdelijke woonruimte is in Ooststellingwerf voor de komende 10, 20 en 25 jaar. Zo heeft de gemeente beter in beeld voor welke groepen en welke aantallen er precies een oplossing nodig is.
De gemeente houdt bij deze fase van het onderzoek bijvoorbeeld rekening met de woningbouwplannen voor permanente woningen die er nu zijn en die nog op stapel staan, de verwachte veranderingen in het aantal en de samenstelling van onze inwoners en andere ontwikkelingen.
Afhankelijk van de uitkomsten uit fase 1 van het onderzoek naar de behoefte aan tijdelijke woningen besluit de gemeenteraad daarna of en zo ja hoe de gemeente verder gaat met vervolgonderzoeken. Voorlopig zijn er twee ontwikkelrichtingen voor vervolgonderzoek. Beide zijn gericht op tijdelijke woonruimte voor verschillende doelgroepen en sluiten aan bij de wens van de gemeenteraad.
De voorlopige ontwikkelrichtingen zijn:
- A. Tijdelijke woningen voor starters, aandachtsgroepen (bijv. statushouders en mensen met een zorgvraag) of andere doelgroepen. Denk aan Oekraïners of inwoners waarvan de sociale huurwoning wordt gerenoveerd.
- B. Tijdelijke woningen voor onder A genoemde groepen in combinatie met opvang van asielzoekers (maximaal 150 personen) in samenwerking met het COA. Dit met het oog op de taakstelling van de gemeente op het gebied van asiel en rekening houdend met het feit dat de bestaande doorstroomlocatie Rikkingahof op termijn vervalt doordat daar nieuwbouw gaat plaatsvinden.
Deze ontwikkelrichtingen kunnen nog veranderen, afhankelijk van de uitkomsten uit fase 1 van het onderzoek (behoefte aan tijdelijke woonruimte).