Thuisbatterij: slim energie opslaan voor later gebruik

Gemeente Ooststellingwerf doet sinds 2023 mee aan een praktijkproef met thuisbatterijen. Raymond Jansen uit Oosterwolde is een van de tien huishoudens die meedraait in de pilot om de impact van thuisbatterijen op het stroomnetwerk te meten. Hij vertelt enthousiast over zijn ervaringen met deze nieuwe technologie die zonne-energie opslaat.

Hoe werkt een thuisbatterij?

De thuisbatterij van Raymond is zo groot als een flinke stoeptegel. Het apparaat hangt op zolder bij de omvormer van de zonnepanelen. "Overtollige stroom van mijn zonnepanelen sla ik op in de thuisbatterij", legt Raymond uit. "Die stroom kan ik later gebruiken. Ook kan de stroomleverancier energie op mijn batterij zetten als het stroomnet vol is." Zo gebruikt Raymond zijn eigen stroom slimmer en helpt hij het stroomnet minder te belasten.

Financieel voordeel

"Een jaar na de installatie ben ik aangenaam verrast door de positieve impact op mijn energierekening," vertelt Raymond enthousiast. "Mijn eerste jaarafrekening was in ieder geval veelbelovend!"

Raymond investeerde zo'n €10.000,- in een thuisbatterij en zonnepanelen. Hij is realistisch over de terugverdientijd, gezien de veranderende regelgeving rond duurzame energie, zoals het afbouwen van de salderingsregeling en de introductie van terugleverkosten. Toch benadrukt hij dat financieel gewin niet zijn hoofdmotivatie was. "Mijn belangrijkste doel was om het eigen energieverbruik zo dicht mogelijk bij nul te krijgen," legt Raymond uit. "Het gaat mij om de verduurzaming van mijn huishouden. Dat ik daarbij ook nog bespaar op de energiekosten, zie ik als een mooie bonus!"

Bewuster met energie

Door mee te doen aan de proef, is Raymond nog bewuster bezig met energie. Hij let goed op wanneer hij apparaten gebruikt. "Je gebruikt de stroom het beste op piekmomenten", zegt hij. "Door stroom op te slaan, kan ik die 's avonds gebruiken als ik thuis ben." Raymond kan 5 kilowattuur (kwh) opslaan op de thuisbatterij. Dat is niet genoeg om bijvoorbeeld een elektrische auto mee op te laden, maar wel voldoende voor huishoudelijke apparaten zoals de tv of wasmachine.

Slimme opstelling zonnepanelen

Raymond heeft in overleg met de installateur zijn zonnepanelen anders opgesteld. "Ik heb mijn panelen oost-west gelegd", vertelt hij. "In de wijk liggen veel panelen op het zuiden met het risico dat op hele zonnige dagen door netcongestie de stroomopwekking wordt uitgeschakeld door de netbeheerder. Deze opstelling zorgt voor een gelijkmatigere energieproductie gedurende de dag en helpt daarmee ook weer netcongestie te voorkomen.

Toekomstige mogelijkheden

Raymond is enthousiast over de toekomst van thuisbatterijen. Hij kan zijn batterij uitbreiden, om de opslagcapaciteit te vergroten. "Het is een modulaire batterij, dus ik kan er eenvoudig een extra batterij bij plaatsen," legt hij uit.

Aanbeveling voor anderen

De eerste ervaringen van Raymond met de thuisbatterij zijn positief en hij raadt het anderen aan die serieus willen verduurzamen en hun energiekosten willen verlagen. "Als je goed nadenkt over je energieverbruik en investeert in duurzame oplossingen, kan het echt de moeite waard zijn," concludeert hij.

Raymond met de thuisbatterij
Raymond met de thuisbatterij