Taboe op huiselijk geweld en kindermishandeling doorbreken

Tot bijna negen jaar geleden kreeg Susanne Slikkerveer (36) te maken met partnergeweld. Waar haar kinderen getuige van waren. Inmiddels heeft ze haar leven weer op de rit. “Neem iemand in vertrouwen, want er is altijd een uitweg”, benadrukt Susanne. “Je denkt misschien dat er geen licht meer is aan het einde van de tunnel, maar dat is er wel degelijk. Zowel voor het slachtoffer als de pleger.”

Ze deelt haar eigen ervaringen om iets voor anderen te kunnen betekenen. Het is volgens Susanne ontzettend belangrijk dat het taboe op huiselijk geweld en kindermishandeling wordt doorbroken. “Er hangen zoveel stigma’s en vooroordelen op dit onderwerp, waardoor het vaak achter die voordeur blijft. Mensen durven bijvoorbeeld niet op buren af te stappen als ze iets zien of horen. Leerkrachten die niet in elke situatie weten hoe ze gesprekken met ouders of kinderen aan moeten gaan of signalen niet herkennen. Mede hierdoor zijn er helaas nog heel veel kinderen die in een onveilige situatie opgroeien.”

Schaamte

Mensen die te maken krijgen met huiselijk geweld, schamen zich over het algemeen enorm. Het is een grote stap om dergelijke problemen bij iemand aan te kaarten. Vaak moet een situatie eerst uit de hand lopen, voordat iemand er actie onderneemt. “Door vaker over huiselijk geweld te praten en te leren hoe je in dergelijke situaties voor een ander kunt klaarstaan, kunnen we dit verbeteren. Besef daarbij dat iedereen te maken kan krijgen met huiselijk geweld in zijn of haar leven.”

Susanne kon uiteindelijk uit de ontstane situatie ontsnappen. Er werd aangifte gedaan en de nodige stappen zijn ondernomen. “Ik ben nooit haatdragend naar mijn ex geweest. Ik weet dat het bij hem ook ergens vandaan kwam. Belangrijk was, dat ik en mijn kinderen veilig waren.”

Pleger

Volgens de ervaringsdeskundige is het belangrijk dat we met elkaar hulp bieden, zonder er gelijk een oordeel aan te hangen. “Nagenoeg geen enkele pleger wordt geboren met het idee om een ander het leven zuur te maken. Ook een pleger is in zekere zin slachtoffer”, zegt Susanne.

Vaak liggen er andere problemen aan ten grondslag, zoals psychische problemen, verslavingsproblematiek, financiële problemen of geweld in de eigen jeugd. “Als je op die manier gaat kijken naar plegers en met elkaar het gesprek aangaat, dan kunnen we ook sneller het taboe doorbreken en de aanpak beter aan laten sluiten op wat betrokkenen nodig hebben.”

Bekijk ook het interview van Susanne Slikkeer bij FAN BINNENÚT.

Vragen naar aanleiding van dit artikel? Zelf slachtoffer of een vermoeden van huiselijke geweld? Neem dan contact op met het Gebiedsteam van de gemeente Ooststellingwerf, via 0516-820100. Dat kan ook anoniem. Of neem( 24/7) telefonisch contact op met Veilig Thuis via 0800-2000. Kijk voor meer informatie op www.veiligthuisfriesland.nl