Stichting Biosintrum en gemeente tekenen huurovereenkomst

Gemeente Ooststellingwerf en Stichting Biosintrum hebben hun samenwerking voor de toekomst van het Biosintrum bezegeld met het ondertekenen van de huurovereenkomst voor het gebouw.

De Stichting Biosintrum huurt en exploiteert het gebouw voor anderhalf jaar. Daarmee kijken beide partijen positief naar de toekomst van het unieke, duurzame Biosintrum, het paradepaardje van het Ecomunitypark in Oosterwolde. 

Wethouder Jan van Weperen: “Met deze formele ondertekening kijken we uit naar een zonnige toekomst van dit unieke concept. De Stichting Biosintrum heeft zich al sinds de opening van het Biosintrum een ambitieuze en slagvaardige exploitant getoond. Uit heel het land weten onderzoekers, studenten en bedrijven het Biosintrum te vinden voor innovatie en kennisoverdracht. Daar zijn we reuzetrots op.”

De gemeenteraad stemde in juni in met het scenario van verhuur aan de stichting.

Het Biosintrum is in 2018 gerealiseerd, als ‘kloppend hart’ van het Ecomunitypark. Het park richt zich op het aantrekken van duurzame bedrijven die passen binnen het concept van de biobased society, die bereid zijn te participeren in een parkmanagementconcept dat gebaseerd is op ‘learning by sharing’ en gebruik maken van gezamenlijke faciliteiten.

De gemeente Ooststellingwerf heeft een uniek project geleid waaruit een BREEAM Outstanding gecertificeerd gebouw is voortgekomen en waarbij de gemeente het mogelijk heeft gemaakt om lokale ondernemers kennis te laten maken en te experimenteren met biobased producten en daarmee biobased te bouwen.

Liesbeth Vos, voorzitter van het bestuur van het Biosintrum: “een belangrijk moment, het tekenen van deze huuroverkomst. Wij zien het als een erkenning van het bestaansrecht van het Biosintrum. Als werkplaats waar vrije ruimte is om te experimenteren, uit te vinden, antwoorden te zoeken op vragen waar ‘het bestaande’ niet meer voldoet en waar studenten, regionale ondernemers en landelijke partners aan elkaar gekoppeld worden, zodat de som meer dan de delen wordt. Dat het gebouw zelf ook een unieke combinatie van duurzaamheid, creativiteit en vernieuwing is levert soms verassingen op, maar blijkt vooral een grote aantrekkingskracht te hebben op een groeiende groep ondernemers en circulaire initiatieven”.