Sierteelt en gewasbeschermingsmiddelen
In de gemeente Ooststellingwerf is sierteelt, zoals lelieteelt en bollenteelt, toegestaan op agrarische grond.
Op deze pagina vindt u antwoorden op veelgestelde vragen over sierteelt en het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen
Wat is sierteelt?
Sierteelt is het verbouwen van siergewassen. Hieronder vallen onder andere bloembollen, snijbloemen en sierheesters.
Is sierteelt toegestaan binnen de gemeente Ooststellingwerf?
Ja, sierteelt is toegestaan binnen de gemeente Ooststellingwerf. Volgens het bestemmingsplan Buitengebied 2016 en het Veegplan 2018 mag je agrarische grond gebruiken voor grasland, akkerbouw en sierteelt.
Handhaaft de gemeente Ooststellingwerf op sierteelt binnen de gemeente?
Nee, het college van burgemeester en wethouders handhaaft niet op de sierteelt. Het geldende omgevingsplan staat de sierteelt toe.
Wat is de visie van de gemeente Ooststellingwerf op het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen?
In de agrarische sector worden gewasbeschermingsmiddelen gebruikt om teelten te beschermen tegen schadelijke plant- en diersoorten. Deze middelen mogen alleen worden gebruikt als ze zijn goedgekeurd door het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb).
Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) onderzoekt de effecten van bestrijdingsmiddelen op omwonenden. Dit onderzoek loopt van 2023 tot 2031. Daarnaast onderzoekt de Wageningen Universiteit samen met het Radboud UMC en Europese partners de effecten van meerdere bestrijdingsmiddelen tegelijk (cocktail).
De gemeente Ooststellingwerf is zich bewust van mogelijke gezondheidsrisico's. Daarom onderzoeken wij hoe het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen gereduceerd kan worden door bepaalde regels op te nemen in het omgevingsplan.
Dit kost tijd, daarom wordt ook gewerkt aan een convenant met bollentelers. Hierin kunnen afspraken worden gemaakt over het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen nabij woningen, scholen en dergelijke.
Voor nieuwe woningbouwplannen die grenzen aan agrarische grond, wordt een spuitzonering van 50 meter opgenomen rondom het woonperceel.
Hoe zit het met het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen bij sierteelt in de buurt van bestaande woningen/scholen e.d.?
Voor bestaande woningen e.d. zijn er op dit moment geen mogelijkheden om het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen aan banden te leggen.
De gemeente Ooststellingwerf is zich bewust van mogelijke gezondheidsrisico's. Daarom onderzoeken wij hoe het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen kunnen terugbrengen door bepaalde regels op te nemen in het omgevingsplan. Dit gaat over bestaande woningen e.d. Het onderzoek kost veel tijd, daarom werken we ook aan een convenant.
We willen in een convenant met bollentelers afspraken maken over het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen nabij bestaande woningen, scholen en dergelijke.
In het verleden is aangegeven dat sierteelt verboden is in de gemeente Ooststellingwerf. Hoe zit dit precies?
De afgelopen jaren zijn er meerdere meldingen ingediend over sierteelt binnen onze gemeente. In het verleden is het bestemmingsplan Buitengebied 2016 zo geïnterpreteerd dat sierteelt verboden was. Omdat over dit verbod de nodige discussie is ontstaan, is advies ingewonnen. Uit dit advies is gebleken dat het bestemmingsplan geen verbod ten aanzien van sierteelt bevat.