Seniorenmakelaar aan de slag in Ooststellingwerf

De gemeente Ooststellingwerf gaat (oudere) inwoners ondersteunen bij het langer thuis wonen. Samen met de woningcorporaties zet de gemeente twee jaar lang een seniorenmakelaar in. Die gaat met inwoners in gesprek of iemand (in de toekomst) nog in de huurwoning kan blijven wonen. Of, als dat niet kan, welke alternatieven er zijn.

Voor senioren met een koopwoning lanceert de gemeente begin 2024 de campagne ‘Mijn huis op maat’. Met de campagne maakt de gemeente hen bewust van het aanpassen van hun woning en geeft advies.

In de Burgerpeiling 2022 gaf 16% van de 55+ers in Ooststellingwerf aan dat ze niet in het huidige huis kunnen blijven wonen als ze lichamelijk achteruitgaan. Dit is een fors aantal aangezien ongeveer 10.000 Ooststellingwervers 55 jaar of ouder zijn.

Wethouder Esther Verhagen: “Veel ouderen willen niet verhuizen of zijn niet op de hoogte van de mogelijkheden. Terwijl een woningaanpassing of aangepaste woning kan helpen om op hogere leeftijd niet te hoeven verhuizen. De bewustwording bij inwoners over langer thuis wonen is vrij laag. Ook blijkt uit onderzoek dat een grote groep senioren met een eigen woning niet wil verhuizen, maar wel de eigen woning wil aanpassen. Maar vaak vinden mensen dit ingewikkeld. De gemeente wil de kennis en bewustwording vergroten zodat deze groep weet wat er mogelijk is op het gebied van doorstroming naar een passende woning of woningaanpassingen. Zo kunnen mensen zichzelf langer redden, zonder Wmo-middelen.”

Inwoners met een koopwoning krijgen informatie waar ze terecht kunnen als ze aanpassingen aan hun woning willen doen. De gemeente zoekt daarvoor samenwerking met lokale bedrijven.

De seniorenmakelaar gaat aan de slag voor huurders. De seniorenmakelaar zet zich in om te zorgen dat ouderen zelf inzien dat zij een passende woning verdienen en kunnen realiseren. Woningcorporatie Actium heeft hier ervaring mee opgedaan in Assen. Ooststellingwerf gebruikt die ervaringen om Ooststellingwerfse ouderen te ondersteunen.

De seniorenmakelaar pakt signalen op vanuit bijvoorbeeld het Gebiedsteam, thuiszorg, welzijnsorganisatie of huisarts en informeert en stimuleert ouderen om passende woonruimte te zoeken. Bijvoorbeeld door uitleg te geven over opties om de huidige woning aan te passen aan de veranderende situatie. Maar ook door te helpen bij het zoeken naar een andere woning of hulp te bieden bij het regelen van een verhuisbedrijf.