Roeken

In Oosterwolde leven een aantal roekenkolonies. De roek is een beschermde diersoort in Nederland (Wet natuurbescherming), maar geeft soms ook overlast. In periodes dat ze zich voortplanten, zijn ze luidruchtig. En de grote kolonies zorgen voor veel poep in de omgeving. De gemeente heeft een roekenbeheerplan laten maken. Daarin zit een verhuisplan voor de roeken voor de komende vier jaar. Omdat het beschermde dieren zijn, is een ontheffing nodig van provincie Fryslân. Deze ontheffing heeft de gemeente Ooststellingwerf in 2020 gekregen.

Doel van het roekenbeheerplan

Het doel van dit roekenbeheerplan is de roeken te verhuizen van de locaties waar ze nu overlast veroorzaken naar locaties waar ze minder overlast geven. Zoals plekken waar minder woningen staan. Dit lukt niet in één keer, maar heeft een paar jaar nodig om te kunnen slagen. Met dit plan zorgt de gemeente Ooststellingwerf voor een geschikt leefgebied voor de roekenpopulaties (dit is ook een wettelijke verplichting). De inwoners hebben zo op termijn minder overlast van de roeken en de roekenpopulatie blijft behouden. Dat is belangrijk omdat deze beschermde diersoort haar plaats in het ecosysteem van Oosterwolde zo kan blijven vervullen.

Beheerlocatie

We hebben laten onderzoeken naar welke locaties de roeken verhuisd kunnen worden, zodat ze minder overlast geven. Deze locaties noemen we beheerlocaties. Er is één actieve beheerlocatie in Oosterwolde; de westkant van de bosschage bij de rioolwaterzuiveringsinstallatie. We proberen de roeken hier naartoe te trekken door nesten op te hangen en door eventueel lokroepen af te spelen. De overige beheerlocaties zijn passieve beheerlocaties; dit zijn locaties waar de roeken welkom zijn, maar die we niet aantrekkelijker maken voor roeken. De locaties waar de roeken op dit moment overlast veroorzaken, noemen we overlastlocaties.

Planning

Binnenkort beginnen we met voorbereidende werkzaamheden om de beheerlocatie klaar te maken voor de komst van de roeken. De voorbereidende werkzaamheden zijn:

  • Het ophangen van de roekennesten die van de overlastlocaties zijn verwijderd
  • Het uitstrooien van nestmateriaal over de grond.
  • Waar woningen grenzen aan het bosschage, maken we een aantal bomen ongeschikt voor nestbouw. Dit doen we door gevorkte takken in de nokken van de bomen te verwijderen.
  • Het verwijderen van takken die een veiligheidsrisico kunnen vormen.

Eind januari/begin februari 2024 beginnen we met het lokken van de roeken naar de beheerlocaties. Het lokken bestaat uit:

  • Het nestmateriaal dat verzameld is op de overlastlocaties te verspreiden op de grond van de beheerlocaties.
  • Als de roeken de beheerlocaties niet goed kunnen vinden, kunnen we een extra stimulans toevoegen aan het lokken. Zoals het afspelen van lokroepen tijdens schemering.

Het verjagen op de overlastlocaties en het lokken op de beheerlocaties, vindt plaats totdat er een broedende roek gezien wordt. Een broedende roek betekent dat het broedseizoen is begonnen en dan mag er niet meer worden verjaagd. Het verjagen stopt dan meteen. Dit is meestal eind maart/begin april, afhankelijk van het weer.

Overlastlocatie

De locaties waar de roeken op dit moment overlast veroorzaken, noemen we overlastlocaties.

Planning

Binnenkort beginnen we met de voorbereidende werkzaamheden om de roeken weg te kunnen halen van de overlastlocatie. De voorbereidende werkzaamheden zijn:

  • Het weghalen van roekennesten en deze verplaatsen naar de beheerlocatie.
  • Het verwijderen van gevorkte takken in de nokken van de bomen zodat deze  minder geschikt worden voor nestvorming.

Eind januari/begin februari 2024 begint het verjagen:

  • Met behulp van lasers worden tijdens de schemering roeken verjaagd.
  • Wanneer de roeken te weinig reageren op de lasers, kunnen we ervoor kiezen een prikkel toe te voegen om ze weg te jagen. Zoals  reflecterende voorwerpen ophangen in de bomen, het laten overvliegen van een grote roofvogel of de toevoeging van harde plotselinge geluiden zoals de knal van een startpistool.
  • Beginnende nesten worden verwijderd en verplaatst naar de beheerlocatie.

Het verjagen op de overlastlocaties en het lokken op de beheerlocaties, vindt plaats totdat er een broedende roek gezien wordt. Een broedende roek betekent dat het broedseizoen is begonnen en dan mag er niet meer worden verjaagd. Het verjagen stopt dan meteen. Dit is meestal eind maart/begin april, afhankelijk van het weer.

Einde roekenbeheerplan

Het beheerplan is geschreven voor 4 jaar. In 2020 was het eerste verjaagjaar. Dit betekent dat 2024 het laatste verjaagjaar is. Aan het einde van dit verjaagseizoen wordt geëvalueerd of het verjagen moet worden doorgezet of dat er geen vervolg is.

Heeft u nog vragen?

Neem dan contact met de gemeente via e-mailadres ecologie@ooststellingwerf.nl .

De ontheffing is al gegund, dus u kunt geen bezwaar meer maken tegen dit besluit. De gemeente voert dit plan uit om de roek als diersoort binnen haar grenzen een plek te kunnen blijven bieden.