Oud worden in mijn eigen huis: hoe betaal ik dat?

Hoe kan ik mijn huis aanpassen zodat ik langer thuis kan blijven wonen? Moet ik wel of niet investeren in het verduurzamen van mijn woning of een traplift? En hoe betaal ik dit? “Wij helpen inwoners bij het op een rij zetten van de voor- en nadelen van het aanpassen van de woning. Samen kijken we welke stappen hierbij komen kijken en in welke volgorde”, vertelt Kadir Gul. Als medewerker Gebiedsteam helpt hij inwoners bij vragen over wonen, welzijn en geld. 

“Als je ouder wordt, veranderen ook je woonwensen. Vaak willen mensen zolang mogelijk in hun eigen huis blijven wonen”, vertelt Kadir. “Dan is het goed om op tijd na te denken over aanpassingen die nodig zijn om oud te worden in je eigen huis. Bijvoorbeeld als je minder mobiel wordt, of als je kinderen de deur uit zijn en je bepaalde kamers een andere bestemming wilt geven. Misschien komen je kleinkinderen veel bij je over de vloer en wil je daarom je woning aanpassen.“

Verschillende mogelijkheden om jouw woning toekomstbestendig te maken 

Wat je woonwens ook is, er zijn veel mogelijkheden om jouw woning klaar te maken voor de toekomst. Denk hierbij aan een badkamer met inloopdouche en antislip tegels, het verplaatsen van de slaapkamer naar de begane grond of een camera bij de voordeur. Op deze manier blijf je net zo lang in jouw huis wonen als je wilt. Maar hoe betaal je deze aanpassingen? Kadir: “De voordeligste manier om een verbouwing of aanpassing aan je huis te financieren blijft natuurlijk spaargeld, maar daarnaast is er vaak meer mogelijk dan je denkt.”
Als gemeente bieden we via het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederland (SVn) verschillende leningen aan.

De Verzilverlening: overwaarde op je huis inzetten 

Woon je alweer een tijdje in je koophuis, dan heb je misschien overwaarde op je woning. Dit betekent dat de waarde van je woning hoger is dan je hypotheek. Dat geldt ook als je je hypotheek al helemaal afgelost hebt. Als je niet wilt verhuizen, kun je via de Verzilverlening deze overwaarde gebruiken voor de financiering van de aanpassing. Op deze lening hoef je niet maandelijks af te lossen. De rente wordt jaarlijks bij de restschuld van jouw woning opgeteld. De lening wordt afgelost aan het einde van de looptijd, bij verkoop van de woning of bij overlijden van de langstlevende schuldenaar. Hierdoor hoef je jouw spaargeld niet te gebruiken en heb je geen extra maandlasten.

Stimuleringslening langer thuis

De Stimuleringslening langer thuis is voor woningeigenaren en voor huurders. Het is een lening voor het bekostigen van maatregelen die nodig zijn om zo lang mogelijk in je eigen huis te blijven wonen. De Stimuleringslening is een soort hypotheek met gunstige voorwaarden.  Hierop los je maandelijks af maar tegen een aantrekkelijk rentepercentage (nu 1,7%). Er worden minder hoge eisen gesteld aan leeftijd en inkomen. 

Investeren in zonnepanelen, isolatie of een warmtepomp

Met beide leningen kun je jouw woning aanpassen om langer thuis te blijven wonen. Je woning verduurzamen? Ook dat is mogelijk. Denk bijvoorbeeld aan zonnepanelen, isolatie of een warmtepomp.

Vergoedingen gemeente

In sommige gevallen vergoedt de gemeente aanpassingen via de Wmo.  Hier kun je pas een beroep op doen op het moment dat je zorg nodig hebt, niet als je deze aanpassingen uit voorzorg treft. 

Over Kadir

Kadir Gul is in 2021 begonnen als stagiair in het team dienstverlening van de gemeente. Nu werkt hij vier dagen per week voor het Gebiedsteam. Het Gebiedsteam helpt inwoners bij vragen op het gebied van zorg, welzijn of geld. Zijn werk combineert hij met een deeltijd studie Social Work op School Windesheim in Zwolle. Hij is erg blij met deze functie en de kans om zich verder te ontwikkelen. “Het is fijn als je iets voor iemand kunt betekenen en iemand echt verder kunt helpen.” 

Meer informatie

Wil je meer weten over bovengenoemde leningen? Heb je vragen over het aanpassen van je woning? Kadir helpt je graag. Meer informatie over de leningen vind je ook op onze website:
•    Verzilverlening
•    Stimuleringslening langer thuis (meer over deze lening lees je ook op de website van het SVn, hier heet het blijverslening)

Op de site van SVn kun je een leencheck doen, om te zien of je in aanmerking komt voor een Verzilverlening. 

Contact

De gemeente Ooststellingwerf vindt het belangrijk dat inwoners lang zelfstandig kunnen wonen. En dat inwoners zelf op tijd nadenken over hun oude dag en waar ze deze willen en kunnen doorbrengen. Zelf gekozen oplossingen hebben belangrijke voordelen. Kom je er niet uit? Kadir en zijn collega’s denken graag met je mee. Neem contact op met het Gebiedsteam op werkdagen tussen 9.00 en 17.00 uur door te bellen naar 051 682 01 00 of te mailen naar GBT@ooststellingwerf.nl. Je staat er niet alleen voor.