Opbouwwerkers in gesprek

Vanaf juli 2019 zijn opbouwwerkers Harry Rook en André Ponger in gesprek gegaan met inwoners van Appelscha, Ravenswoud, Fochteloo, Makkinga en Oosterwolde Noord Oost. In de zogenoemde dorpsgesprekken zijn verschillende ideeën en aandachtspunten samengekomen waar inwoners graag mee aan de slag willen.

Een opbouwwerker stimuleert en ondersteunt inwoners, gemeenten en organisaties bij het aanpakken van zowel sociale als fysieke vraagstukken in  wijken of dorpen.  Uitgangspunt is dat het opbouwwerk aansluit bij de energie, passie en drijfveren van bewoners in wijken en dorpen, waarbij de bewoners zelf het tempo bepalen van idee naar initiatief.

Ontmoeting in Appelscha

Een van de ideeën komt van Corry van Dijk.  Zij woont al 18 jaar in Appelscha. Corry haar roots liggen oorspronkelijk in Zeeland. Toen ze hier kwam wonen miste ze een ontmoetingsplek in het dorp. Zodoende kwam ze in 2016 bij verzorgingstehuis Riemsoord terecht. Corry: ‘’We hadden ideeën om de bewoners van het tehuis en de omwonenden met elkaar te verbinden. Hiervoor hadden we geld geworven bij verschillende fondsen, en er waren vrijwilligers om de ideeën te realiseren’’. Het project begon veelbelovend, maar kwam helaas niet van de grond. De dorpsgesprekken in 2019 bieden nieuwe kansen. De behoefte aan ontmoeting in Appelscha is er nog steeds. Bij het derde dorpsgesprek schoof  een opbouwwerker aan en werden er werkgroepen samengesteld: een kookwerkgroep, werkgroep communicatie, werkgroep accommodatie en een werkgroep jeugd. Iedere werkgroep is met zijn eigen thema aan de slag gegaan en behaalt  succesjes. Zo heeft de kookgroep een eenmalig decemberdiner voor 30 personen gemaakt in de professionele keuken van Riemsoord. Natuurlijk zijn er ook minder positieve punten. De vraag hoe we achter de behoeften van individuele inwoners komen blijft een lastige. Toch ziet Corry het positief in: ‘’De kans is er nu om er met zijn allen iets van te maken. Samen met de opbouwwerker zijn er nog genoeg zaken die we kunnen realiseren. Een locatie bijvoorbeeld voor een dorpshuisfunctie, en meer vrijwilligers die zich willen aansluiten. Kortom, volop mogelijkheden voor groei’’.

Je stem laten horen in Oosterwolde Noord Oost

Joseph Maatita woont in Oosterwolde Noord Oost. Hij behoort tot de tweede generatie Molukkers in Oosterwolde. In 1964 trokken de eerste Molukse gezinnen de Molukse wijk in Oosterwolde in. Op dit moment wonen nog 45 gezinnen in de wijk en 100 gezinnen in de hele gemeente. Joseph vindt het vooral belangrijk  het culturele erfgoed van de Molukkers door te geven aan de volgende generatie. Joseph: ‘’De jeugd moet naar de toekomst kijken, maar om te weten waar je naar toe wilt moet je ook weten waar je vandaan komt. De link leggen tussen verleden, heden en toekomst.’’

In de beginjaren had de Molukse gemeenschap een eigen clubhuis waar iedereen samen kwam. Helaas is deze door bezuinigingen gesloten. Om weer nieuw leven in de gemeenschap te blazen zijn de twee opbouwwerkers aangeschoven, precies wat volgens Joseph hard nodig is. ‘’Een beroepskracht, in dit geval de opbouwwerker, helpt ons te denken in kansen en mogelijkheden. We hebben het nu onder andere over een ruimte om bij elkaar te komen. Een geheel eigen ruimte voor de gemeenschap gaat niet lukken. Daarom zijn we nu in gesprek met bewoners om te kijken wat dan wel mogelijk is. Plan A lukt dan wel niet, er is altijd nog een plan B.’’