Ooststellingwerf krijgt meer gemeentelijke monumenten

Het college van B&W van Ooststellingwerf heeft besloten om elf nieuwe bouwwerken aan te wijzen als gemeentelijk monument. Eén pand gaat van de gemeentelijke monumentenlijst af. Het aantal gemeentelijke monumenten groeit hiermee van 86 naar 96. Het totaal aantal monumenten in Ooststellingwerf, inclusief rijksmonumenten en archeologische rijksmonumenten, stijgt tot 151.

Erfgoed en monumenten zijn belangrijk

Gemeente Ooststellingwerf vindt erfgoed belangrijk en wil daarom nieuwe monumenten aanwijzen. In de omgevingsvisie staat dat ons landschap en onze cultuurhistorie de basis vormen van de gemeente. We zijn zorgvuldig met onze historie, boven en onder de grond. Van beschermde dorpsgezichten en monumentale klokkenstoelen tot archeologische sporen en de Hein Mader Kunstroute. Het geeft eigenheid aan ons mooie gebied. Door monumenten aan te wijzen, beschermen we de historische waarden van die bouwwerken.

De nieuwe monumentenlijst

De monumentenlijst staat op www.ooststellingwerf.nl/monumenten. Het besluit om de nieuwe monumenten aan te wijzen is nog niet definitief. Belanghebbenden kunnen nog bezwaar maken tegen het besluit. Van elk nu aangewezen bouwwerk wordt de status op de lijst bijgewerkt zodra dat aan de orde is. Op de lijst staan ook de 46 rijksmonumenten en de negen archeologische rijksmonumenten.

Tweede aanwijzing sinds 2008

In 2008 werden in de gemeente Ooststellingwerf voor het eerst gemeentelijke monumenten aangewezen. De elf bouwwerken die nu worden toegevoegd zijn woningen, bruggen, een boerderij, een fabrieksgebouw, een bankje, een waterpomp en een waterput. Het monument dat van de lijst af gaat is een woning, waarvan de monumentale waarden in de loop der jaren zijn verdwenen.

Waarom worden de nieuwe monumenten toegevoegd?

De nieuwe bouwwerken waren bij de eerste aanwijsronde in 2008 nog niet in beeld. We kunnen nu wel zeggen, dat ze toen nog niet goed op hun waarde werden geschat. Ze hebben namelijk wel monumentale waarden en verdienen alsnog een monumentenstatus. Het Steunpunt Monumentenzorg Fryslân heeft van nieuwe mogelijke monumenten onderzocht of ze in aanmerking komen voor een monumentenstatus.

Hoe werkt de procedure tot aanwijzing?

Voordat het college van B&W besloot tot de aanwijzing, is de procedure gevolgd die voor deze aanwijzing is voorgeschreven in onze erfgoedverordening. Eigenaren van de betreffende bouwwerken konden een reactie geven op het voorgenomen besluit. Ook heeft een onafhankelijke monumentencommissie voor elk bouwwerk een advies gegeven. Het college heeft de reacties en het advies meegewogen in het besluit. Belanghebbenden kunnen tegen het besluit bezwaar maken.

Gevolgen voor de eigenaar

De eigenaar van een gemeentelijk monument, is verplicht om het in stand te houden. Dat is geregeld in de erfgoedverordening. Het is verboden een gemeentelijk monument, te beschadigen of te vernielen en het is verboden om het zonder omgevingsvergunning af te breken, te verstoren, te verplaatsen of in enig opzicht te wijzigen. Het is wel mogelijk om aanpassingen te doen. Denk aan het realiseren van een aanbouw. De voorwaarde is dat de nieuwe toevoeging goed moet passen bij de aanwezige monumentale waarden. Dit betekent niet altijd dat in dezelfde (historische) stijl moet worden gebouwd. Soms kan juist een moderne toevoeging het oorspronkelijke gebouw goed zichtbaar houden.

Voor onderhoud aan en verbouw van een monument is meestal een omgevingsvergunning nodig. In onze gemeente gelden daarvoor geen bouwleges, als de werkzaamheden vergunningvrij zouden zijn zonder monumentenstatus. Wel worden leges in rekening gebracht voor de beoordeling van het plan op behoud van de monumentale waarden.

Voor onderhoud en restauratie van een gemeentelijk monument is subsidie beschikbaar. Meer informatie daarover leest u op www.ooststellingwerf.nl/monument-subsidie.