Natuurherstel

Het Fochteloërveen is een oeroud en uitgestrekt hoogveenlandschap met aan de randen bossen, heideterreinen en akkers. De kern bestaat voornamelijk uit hoogveenmoerassen en is afhankelijk van regenwater. In het gebied leven allerlei planten en diersoorten die verder uit Friesland en Drenthe of zelfs uit Nederland zijn verdwenen.

Vanwege deze zeldzame natuurwaarden is het Fochteloërveen onderdeel van het Europese netwerk van Natura 2000-gebieden. Deze status schept de verplichting om kwetsbare veennatuur te behouden en waar mogelijk te herstellen.

Om het Fochteloërveen weerbaarder te maken voor de toekomst en het hoogveengebied te kunnen behouden is het nodig dat de waterhuishouding verbeterd wordt. Essentieel is het herstellen van de kades om te voorkomen dat regenwater uit het hoger gelegen natuurgebied weglekt.

Binnen het project Fochteloërveen Toekomstbestendig zet Natuurmonumenten hier samen met Staatsbosbeheer, de landelijke overheid, de provincies Fryslân en Drenthe, de gemeenten en de waterschappen gemeenschappelijk de schouders eronder.

Toekomstperspectief Fochteloërveen

Van autoweg naar veenboulevard

In 2018 is de recreatievisie voor het Fochteloërveen opgesteld. Doel van de visie is om de beleving en bescherming van de natuur beter in balans met elkaar te brengen: winst voor de natuur en voor de recreant. De visie is opgesteld door Natuurmonumenten samen met Provincies Drenthe en Fryslân, de gemeenten Ooststellingwerf, Noordenveld en Midden Drenthe, het Recreatieschap en Staatsbosbeheer.

Binnen de visie is een zoneringsplan opgenomen, doelgroepen zijn in kaart gebracht en er is zoveel mogelijk rekening gehouden met wensen van betrokken partijen. Door middel van een ontwikkelagenda gaan we aan de slag om verbeteringen aan te brengen.

Enkele onderdelen van de ontwikkelagenda zijn het verbeteren van de mogelijkheden voor fietsers en wandelaars, het creëren van entrees met parkeergelegenheid en informatievoorziening, het maken van verbinden met Appelscha, Assen en Veenhuizen en het aanbrengen van recreatieve voorzieningen.

Het omvormen van de Fochteloërveenweg tot een beleefroute voor wandelaars en fietsers is een van de speerpunten in de agenda. Deze beleefroute biedt de wandelaars en fietsers meer rust, vergroot de veiligheid en zorgt voor een intensere beleving van het gebied. Recreanten kunnen zo ongestoord van de flora, fauna en weidsheid van het gebied genieten. En tegelijkertijd komt er meer rust en ruimte voor de vogels en zal het veen zich beter kunnen ontwikkelen door de vernatting die dan mogelijk wordt.

De komende jaren wordt deze Veenboulevard nader uitgewerkt.

De uitkomsten van de monitoring tijdens de wegafsluiting zijn bepalend voor de verdere ontwikkeling rondom de weg in het kader van recreatie en natuurherstel. 

De realisatie van een vogel/beleef boulevard kan als idee verder uitgewerkt worden.

Experts en kenners aan het woord