Moeite met rondkomen? Denk eens aan de Voedselbank

De Voedselbank deelt voedselpakketten uit aan mensen die dat tijdelijk hard nodig hebben. Elke week helpt de Voedselbank hiermee duizenden gezinnen in Nederland en gaan ze voedselverspilling tegen. In Oosterwolde zit ook een Voedselbank. “Begin dit jaar kregen 35 gezinnen een voedselpakket van ons. Inmiddels is dit aantal meer dan verdubbeld naar 81 gezinnen en blijft het oplopen. Veel mensen hebben moeite met rondkomen door stijgende vaste lasten, dat merken wij ook”, vertelt Hans van Welsem, penningmeester en intaker bij Voedselbank Ooststellingwerf.  

Voor wie is de Voedselbank?

De Voedselbank helpt tijdelijk gezinnen die een laag besteedbaar inkomen hebben. “Hierbij kijken we altijd naar de inkomsten en uitgaven per gezin. Wat komt er binnen en gaat er uit aan huur, gas, water, elektra en verzekeringen”, vertelt Hans. De hulp van de Voedselbank duurt maximaal drie jaar. “We helpen mensen graag. Maar het liefste zien we ze weer vertrekken, omdat ze het zelf weer goed redden. We zijn een tijdelijke hulp die op een gegeven moment weer stopt. We spreken trouwens over gezinnen, maar alleenstaande inwoners kunnen ook gebruik maken van de voedselbank.” Kijk voor alle aanmeldcriteria op de website van de Voedselbank.

Hoe werkt de Voedselbank?

Iedereen die zich aanmeldt, krijgt de eerste maand voedselpakketten zonder dat er naar hun inkomen en uitgaven gekeken wordt. “Als die maand erop zit, kijken we of iemand onze hulp mag krijgen. Dit doen we vervolgens elk half jaar”, vertelt Hans. De Voedselbank is een onafhankelijke organisatie. “Dat betekent dat wij geen enkel contact hebben met de gemeente of andere instanties over persoonlijke gegevens. Het enige wat we doorgeven zijn de verjaardagen van de kinderen aan stichting Jarige Job, zodat zij iets leuks krijgen op hun verjaardag”, aldus Hans.

Voedselpakketten

Er zijn drie verschillende soorten voedselpakketten. Voor grote gezinnen (vier of meer personen), kleine gezinnen (twee of drie personen) of alleenstaanden. Aan het begin van elke week kijkt een vrijwilliger van de Voedselbank welke houdbare producten er op voorraad liggen en in de pakketten kunnen. “Later in de week krijgen we dan ingevroren vlees, zuivel, brood, groente en fruit binnen. Dit krijgen we van het regionale distributiepunt, maar ook van lokale ondernemers. We proberen altijd genoeg voedsel voor ongeveer drie maaltijden in de pakketten te doen. Hiernaast moeten mensen dus nog wel eten kopen voor de rest van de week. Ook de samenstelling van de pakketten is elke week anders, het is maar net wat we binnenkrijgen”, benadrukt Hans.

Vrijwilligers

De Voedselbank draait 100% op vrijwilligers. Voedselbank Ooststellingwerf telt 27 vrijwilligers, inclusief het bestuur. “Zelf doe ik de intake, dat betekent dat ik samen met twee andere intakers kijk naar alle aanmeldingen en bepaal of ze recht hebben op onze hulp. Ook kijken we eens in het half jaar of iemand nog steeds onze hulp mag krijgen. Andere taken die vrijwilligers bij ons doen zijn het samenstellen en inpakken van de pakketten, het uitdelen van de pakketten op vrijdag en contact hebben met ondernemers en particulieren over donaties van geld en voedsel”, vertelt Hans.

Meld je aan

Denk je in aanmerking te komen voor een voedselpakket? Laat het Voedselbank Ooststellingwerf dan weten via telefoonnummer 06 21 62 00 15 of via de mail intakers@voedselbankooststellingwerf.nl. Elke vrijdagochtend van 10.00 uur tot 12.30 uur kan iedereen die zich heeft aangemeld een pakket ophalen bij de Voedselbank in Oosterwolde. Kijk voor meer informatie op de website van de Voedselbank.

Het Gebiedsteam van de gemeente Ooststellingwerf zet zich in voor iedereen die in een steuntje in de rug kan gebruiken. Of dit nu op het gebied van zorg, opvoeden of geld is. Kom je er zelf niet uit? Neem dan (anoniem) contact met ons op. Je kunt bellen, mailen of je loopt bij ons binnen. Samen kijken we wat je nodig hebt. We behandelen jouw verhaal altijd vertrouwelijk.

  • (0516) 820 100
  • GBT@ooststellingwerf.nl
  • Vrije inloop op werkdagen van 9.00 tot 13.00 uur in het Gezondheidscentrum (Brink 1, 8431 LD Oosterwolde)