Een lintje voor Klaas van Weperen uit Oosterwolde en Bart Nijholt uit Appelscha

Vandaag is de jaarlijkse Lintjesregen! De dag waarop lintjes worden uitgereikt aan mensen die zich op een bijzondere of uitzonderlijke wijze inzetten voor de samenleving. Dit jaar worden 3.425 lintjes uitgereikt in Nederland. Twee van hen zijn inwoners uit onze gemeente.
Klaas van Weperen (71) uit Oosterwolde en Bart Nijholt (77) uit Appelscha werden vanmorgen thuis verrast door burgemeester Jack Werkman met een Koninklijke onderscheiding. Zij ontvingen allebei een lintje voor hun jarenlange inzet voor de samenleving. Van harte gefeliciteerd en bovenal: dank jullie wel!

Klaas van Weperen
Klaas Van Weperen werd benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.
Van Weperen, geboren en getogen in Ooststellingwerf, is een man van de streek. Op 18-jarige leeftijd al vroeg hij schriftelijk toestemming aan Koningin Juliana om in de maatschap met zijn vader te mogen treden als melkveehouder. Dit zegt iets over zijn vroege verantwoordelijkheidsgevoel, verbondenheid met het land, de agrarische sector en met het boerenbestaan. Daarnaast vervult hij al meer dan vijf decennia een indrukwekkende reeks van vrijwillige functies. Hij zet zich daarnaast in voor het openbaar bestuur én is actief gebleven in cultuur en taal. Als voorzitter van de Stichting Stellingwarver Schrieversronte zet hij zich in voor het behoud van het Stellingwerfs.
Bart Nijholt
Bart Nijholt werd benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.
De heer Nijholt maakt al tientallen jaren het verschil – letterlijk – tussen leven en dood. Hij is iemand die de betekenis van ‘vrijwilligerswerk’ opnieuw definieert. Al sinds de jaren tachtig zet hij zich belangeloos in voor de veiligheid en gezondheid van anderen. Onder andere als secretaris van de Nederlandse Vereniging voor Bedrijfshulpverlening en als bestuurder van de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor EHBO in Friesland. In zijn woonplaats Appelscha heeft hij jarenlang leidinggegeven aan Plaatselijk Belang, waar hij onder andere verantwoordelijk was voor dorpsvernieuwing en recreatieve voorzieningen. Maar het is vooral zijn werk voor AED- en reanimatieprojecten waarmee Bart een unieke en blijvende impact heeft gemaakt. Als medeoprichter, secretaris én projectleider van Stichting Hartveilig Ooststellingwerf zorgden Bart en zijn collega’s ervoor dat er nu in 13 dorpen en elke woonkern een AED beschikbaar is. Naast al zijn bestuurlijke werk is Bart ook nog actief als vrijwillig EHBO-instructeur. Ondanks zijn respectabele leeftijd van 77 jaar blijft hij zich vol overtuiging inzetten voor zijn omgeving.
