Kind erkennen bij geboorteaangifte

Wil je je kind erkennen bij de aangifte van de geboorte? De moeder moet daarvoor altijd toestemming geven. Dit moet persoonlijk als het jullie eerste kind is én je een achternaam voor je kind wilt kiezen. Anders mag de toestemming ook schriftelijk gegeven worden. Door de erkenning word je als vader of duomoeder de wettelijke ouder van het kind.

Maak voor de geboorteaangifte en erkenning een afspraak. Neem het identiteitsbewijs van beide ouders mee.

Maak een afspraak

Door de erkenning hebben beide ouders automatisch het ouderlijk gezag over het kind. Wil je dat het gezag alleen bij de moeder ligt? Dan moet je daarvoor bij de erkenning samen een verklaring afleggen. Lees meer over gezag op de website van de Rijksoverheid.

Achternaam kiezen

Bij de erkenning van een eerste kind mag je ook een achternaam voor je kind kiezen. Kies je geen achternaam? Dan krijgt het kind automatisch de achternaam van de moeder. Wil je dat je kind de achternaam van de erkenner of een dubbele achternaam krijgt? Dan moet de moeder persoonlijk meekomen naar het gemeentehuis. 

Lees meer over naamskeuze

Schriftelijke toestemming moeder

De moeder geeft altijd toestemming voor de erkenning. Dit moet persoonlijk als je een achternaam wilt kiezen (naamskeuze). Wil je geen naamkeuze doen? Dan kan de toestemming ook schriftelijk gegeven worden door de moeder.

Vul daarvoor het toestemmingsformulier in.

Extra informatie voor duomoeders

Zijn 2 vrouwen getrouwd of hebben zij een geregistreerd partnerschap? En is voor de zwangerschap gebruikgemaakt van een onbekende donor, volgens de wet? Dan is erkenning niet nodig. De duomoeder wordt in dat geval automatisch moeder van het kind. Er moet wel bij de geboorteaangifte aangetoond worden dat de donor onbekend is.

Als het om een bekende donor gaat, kunnen getrouwde en geregistreerde duomoeders een kind erkennen.