Naamskeuze achternaam kind

Als ouders mag je kiezen welke achternaam je eerste (Nederlandse) kind krijgt. Dit mag ook een combinatie van beide namen zijn (dubbele achternaam). Je kiest de naam tijdens je zwangerschap, bij de geboorteaangifte of bij het erkennen van je kind. De naamskeuze wordt persoonlijk, dus door beide ouders, op het gemeentehuis gedaan. Maak hiervoor een afspraak.
Alleen bij je eerste kind kun je de achternaam kiezen. Krijg je daarna meer kinderen binnen dezelfde relatie? Dan krijgen zij dezelfde achternaam als je eerste kind. Bij het kiezen van de achternaam zijn er verschillende mogelijkheden.
Ben je als man en vrouw getrouwd of heb je een geregistreerd partnerschap?
Dan krijgt jullie kind automatisch de achternaam van de vader.
Wil je dat jullie kind de achternaam van de moeder of een dubbele achternaam krijgt? Dan moeten jullie dit vóór of bij de geboorteaangifte samen vastleggen. Dit doe je door een akte van naamskeuze te ondertekenen op het gemeentehuis. Beide ouders moeten bij de naamskeuze dus persoonlijk aanwezig zijn.
Let op: wil je pas bij de geboorteaangifte een naamskeuze doen? Ook dan moeten beide ouders persoonlijk aanwezig zijn!
Ben je als 2 vrouwen getrouwd of heb je een geregistreerd partnerschap?
Dan zijn er de volgende situaties:
De moeder is zwanger van een onbekende donor (donorverklaring is overlegd)
Jullie kind krijgt automatisch de achternaam van de duomoeder, maar alleen als zij bij de geboorte automatisch juridische ouder wordt. Om automatisch juridisch ouder te worden moet de aangever (meestal de duomoeder) bij de geboorteaangifte een verklaring van de Stichting Donorgegevens Kunstmatige Bevruchting laten zien.
Wil je dat jullie kind de achternaam van de geboortemoeder of een dubbele achternaam krijgt? Dan moeten jullie dit vóór of bij de geboorteaangifte samen vastleggen. Dit doe je door een akte van naamskeuze te ondertekenen op het gemeentehuis. Beide ouders moeten bij de naamskeuze dus persoonlijk aanwezig zijn.
Let op: wil je pas bij de geboorteaangifte een naamskeuze doen? Ook dan moeten beide ouders persoonlijk aanwezig zijn!
De moeder is zwanger van een bekende donor (donorverklaring is niet overlegd)
Is er geen donorverklaring én is het kind voor de geboorte niet erkend? Dan krijgt het kind de achternaam van de moeder uit wie het kind geboren is.
Wil je dat het kind de achternaam van de echtgenote/geregistreerd partner van de moeder of een dubbele achternaam krijgt? Dan moeten jullie dit vóór of bij de geboorteaangifte samen vastleggen. Dit doe je door een akte van naamskeuze te ondertekenen op het gemeentehuis. Beide ouders moeten bij de naamskeuze dus persoonlijk aanwezig zijn.
Let op: wil je pas bij de geboorteaangifte een naamskeuze doen? Ook dan moeten beide ouders persoonlijk aanwezig zijn!
Is de moeder zwanger van een bekende donor én erkent de duomoeder het kind?
Dan krijgt het kind ook automatisch de achternaam van de moeder uit wie het kind wordt geboren. Wil je dat jullie kind de achternaam van de duomoeder of een dubbele achternaam krijgt? Dan moeten jullie dit vóór of bij de geboorteaangifte samen vastleggen. Dit doe je door een akte van naamskeuze te ondertekenen op het gemeentehuis. Beide ouders moeten bij de naamskeuze dus persoonlijk aanwezig zijn.
Let op: wil je pas bij de geboorteaangifte een naamskeuze doen? Ook dan moeten beide ouders persoonlijk aanwezig zijn!
Ben je als ouders niet getrouwd of heb je geen geregistreerd partnerschap?
Het kind krijgt automatisch de achternaam van de moeder. Wil je dat je kind de achternaam van de vader of van de duomoeder krijgt? Dan moet de vader of duomoeder het kind erkennen. Bij de erkenning kun je dan samen de naamskeuze doorgeven.