Naamskeuze achternaam kind

Als ouders mag je kiezen welke achternaam je eerste (Nederlandse) kind krijgt. Dit mag ook een combinatie van beide namen zijn (dubbele achternaam). Je kiest de naam tijdens je zwangerschap, bij de geboorteaangifte of bij het erkennen van je kind. De naamskeuze wordt persoonlijk, dus door beide ouders, op het gemeentehuis gedaan. Maak hiervoor een afspraak.

Maak een afspraak 

Alleen bij je eerste kind kun je de achternaam kiezen. Krijg je daarna meer kinderen binnen dezelfde relatie? Dan krijgen zij dezelfde achternaam als je eerste kind. Bij het kiezen van de achternaam zijn er verschillende mogelijkheden.

Ben je als man en vrouw getrouwd of heb je een geregistreerd partnerschap? 

Dan krijgt jullie kind automatisch de achternaam van de vader. 
Wil je dat jullie kind de achternaam van de moeder of een dubbele achternaam krijgt? Dan moeten jullie dit vóór of bij de geboorteaangifte samen vastleggen. Dit doe je door een akte van naamskeuze te ondertekenen op het gemeentehuis. Beide ouders moeten bij de naamskeuze dus persoonlijk aanwezig zijn.

Let op: wil je pas bij de geboorteaangifte een naamskeuze doen? Ook dan moeten beide ouders persoonlijk aanwezig zijn!

Ben je als 2 vrouwen getrouwd of heb je een geregistreerd partnerschap? 

Dan zijn er de volgende situaties:

  • De moeder is zwanger van een onbekende donor (donorverklaring is overlegd)

Jullie kind krijgt automatisch de achternaam van de duomoeder, maar alleen als zij bij de geboorte automatisch juridische ouder wordt. Om automatisch juridisch ouder te worden moet de aangever (meestal de duomoeder) bij de geboorteaangifte een verklaring van de Stichting Donorgegevens Kunstmatige Bevruchting laten zien.

Wil je dat jullie kind de achternaam van de geboortemoeder of een dubbele achternaam krijgt? Dan moeten jullie dit vóór of bij de geboorteaangifte samen vastleggen. Dit doe je door een akte van naamskeuze te ondertekenen op het gemeentehuis. Beide ouders moeten bij de naamskeuze dus persoonlijk aanwezig zijn.

Let op: wil je pas bij de geboorteaangifte een naamskeuze doen? Ook dan moeten beide ouders persoonlijk aanwezig zijn!

  • De moeder is zwanger van een bekende donor (donorverklaring is niet overlegd)

Is er geen donorverklaring én is het kind voor de geboorte niet erkend? Dan krijgt het kind de achternaam van de moeder uit wie het kind geboren is.
Wil je dat het kind de achternaam van de echtgenote/geregistreerd partner van de moeder of een dubbele achternaam krijgt? Dan moeten jullie dit vóór of bij de geboorteaangifte samen vastleggen. Dit doe je door een akte van naamskeuze te ondertekenen op het gemeentehuis. Beide ouders moeten bij de naamskeuze dus persoonlijk aanwezig zijn.

Let op: wil je pas bij de geboorteaangifte een naamskeuze doen? Ook dan moeten beide ouders persoonlijk aanwezig zijn!

  • Is de moeder zwanger van een bekende donor én erkent de duomoeder het kind?

Dan krijgt het kind ook automatisch de achternaam van de moeder uit wie het kind wordt geboren. Wil je dat jullie kind de achternaam van de duomoeder of een dubbele achternaam krijgt? Dan moeten jullie dit vóór of bij de geboorteaangifte samen vastleggen. Dit doe je door een akte van naamskeuze te ondertekenen op het gemeentehuis. Beide ouders moeten bij de naamskeuze dus persoonlijk aanwezig zijn.

Let op: wil je pas bij de geboorteaangifte een naamskeuze doen? Ook dan moeten beide ouders persoonlijk aanwezig zijn!

Ben je als ouders niet getrouwd of heb je geen geregistreerd partnerschap?

Het kind krijgt automatisch de achternaam van de moeder. Wil je dat je kind de achternaam van de vader of van de duomoeder krijgt? Dan moet de vader of duomoeder het kind erkennen. Bij de erkenning kun je dan samen de naamskeuze doorgeven.

Achternaam veranderen bij huwelijk of partnerschap

Als je gaat trouwen of een partnerschap registreert met de andere ouder van je kind, kun je eenmalig en alleen op deze dag opnieuw een naamskeuze doen. Laat bij de melding van het voorgenomen huwelijk of partnerschap aan de trouwgemeente weten dat je de achternaam van je kind(eren) wilt veranderen. De gemeente regelt dan dat je bij het huwelijk/partnerschap opnieuw naamskeuze kunt doen.

Naamrecht andere nationaliteit

Krijgt je kind bij geboorte niet alleen de Nederlandse, maar ook nog een andere nationaliteit? Of kan je kind na registratie een andere nationaliteit krijgen? Dan kun je sinds 1 januari 2024 ook kiezen voor de naam die het kind volgens het naamrecht van die andere nationaliteit zou kunnen krijgen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de vrouwelijke of mannelijke uitgang (vervoeging) van de achternaam naar bijvoorbeeld Grieks, Pools of Russisch recht. Elk volgend kind krijgt dan ook de vervoeging die past bij het geslacht van dat kind.

Gaat het om een nationaliteit waarbij je jouw kind een andere achternaam kunt geven dan je zelf hebt? Dat mag, maar dan krijgen al je volgende kinderen ook die naam.
Bij deze nieuwe mogelijkheid is er geen overgangsregeling. Dus zijn er oudere broertjes en zusjes geboren voor 1 januari 2024? Dan heb je deze mogelijkheid niet. Dan krijgen alle kinderen de achternaam van het eerstgeboren kind van je samen.

Je geeft de keuze aan bij de aangifte van geboorte of bij de erkenning van het kind (dat op of na 1 januari 2024 is geboren). 

Neem voor meer informatie contact op met de afdeling Burgerzaken via burgerzaken@ooststellingwerf.nl.

Achternaam kind bij nieuwe partner

Heeft u een kind uit een vorige relatie en krijgt u met uw nieuwe partner een kind? Dan hoeft dit kind niet dezelfde achternaam te krijgen als zijn halfbroer of halfzus. Juridisch gaat het namelijk niet om een kind van dezelfde ouders.

Krijgt u met uw nieuwe partner meer kinderen? Dan krijgen de volgende kinderen dezelfde achternaam als het eerste kind van u samen.