Even voorstellen: Jongerenwerkers Sarah, Nanko en Vera

Misschien heb je ze wel eens in je dorp of bij school zien lopen. De jongerenwerkers van Stichting Scala, Sarah, Nanko en Vera. Zij ondersteunen alle jongeren in Ooststellingwerf bij hun vragen, ideeën en talenten. “Het contact met de jongeren geeft mij energie”, vertelt Nanko. “En dat ik ze verder kan helpen. Of dat we samen iets gaafs kunnen organiseren. Wat een lach op hun gezicht tovert. Daar doe je het voor”. 

Wat doet een jongerenwerker? 

Jongerenwerkers richten zich op vijf verschillende zaken: groepsprojecten, individuele begeleiding, voorlichtingen en trainingen op school, activiteiten en ambulant werk en samenwerking met netwerkpartners. “Onder groepsprojecten vallen bijvoorbeeld de maatschappelijke diensttijd trajecten (MDT) zoals de young leaders, maar ook de LHBTIQ-groep en jongerencentra ‘t JOP, ‘t Honk of Appletown. Hier leren jongeren samenwerken, dingen organiseren en kunnen ze hun talenten verder ontdekken. Wij kijken niet naar wat er allemaal moeilijk gaat, maar juist waar een jongere goed in is”, vertelt Sarah. 

Voor en door jongeren 

Ook organiseren de jongerenwerkers activiteiten voor de jongeren, zoals lasergamen in de gymzaal of een sporttoernooi. “De activiteiten zijn echt voor én door de jongeren”, vertelt Nanko. “Zij komen met ideeën en wij helpen ze vervolgens met organiseren. Zo leren ze naast organiseren, ook om andere jongeren uit te nodigen. Het is natuurlijk wel zo leuk dat jouw activiteit druk bezocht wordt!”. Naast het organiseren van activiteiten zijn de jongerenwerkers ook vaak in de dorpen te vinden Dat noemen ze ambulant werk. Bijvoorbeeld op schoolpleinen of in de winkelcentra. “En ik geef elke week Multisport in Haulerwijk, Oosterwolde, Oldeberkoop en Waskemeer”, vult Nanko aan. “Dan kunnen de jongeren gratis sporten. Op hun eigen niveau. Ook dan is het maar net wat de jongeren willen doen. Soms staan we wel met 19 tegen 19 te voetballen. Ze kunnen dan echt even hun energie kwijt en hebben op een leuke manier contact met leeftijdsgenoten.” Ook voor de meiden heeft Vera het meidenwerk opgericht. Hier komen verschillende meiden van verschillende leeftijden bij elkaar om het over onderwerpen te hebben welke zij graag onderling willen bespreken als ‘meiden onder elkaar’. Dit groepje is nu in  Appelscha te vinden.

Samenwerking 

Een ander groot onderdeel van het werk als jongerenwerker is de samenwerking met lokale netwerkpartners. Bijvoorbeeld het Gebiedsteam van de gemeente, de wijkagenten, boa’s, Jongeren Organisatie Haulerwijk en de Kortsluiting. “We hebben veel contact met elkaar om ervoor te zorgen dat we de jongeren écht verder kunnen helpen”, vertelt Sarah. “Met onze partners hopen we er op tijd bij te zij, voordat dingen kunnen escaleren. Ik heb gezien hoe het is als het mis gaat, en dat gun je echt geen enkele jongere. We proberen echt een sluitend netwerk te zijn”, benadrukt Sarah. Jongerenwerkers werken ook samen met de scholen in de gemeente, bijvoorbeeld om daar preventielessen te geven over thema’s als groepsdruk en sociale media. 

Zit je ergens mee? Of heb je een tof idee?

Laat het Sarah, Nanko en/of Vera weten. Ze helpen je graag verder. Dit kan door ze een appje te sturen, te bellen, te mailen of stuur ze een bericht via Instagram:

Ook voor ouders

“We zijn er niet alleen voor jongeren, maar ook voor ouders. Heb je een vraag over je kind? Of weet je niet zo goed of het gedrag van je kind ‘normaal’ is? Ook voor ouders staan we klaar. Bel ons gerust met je vraag. Ook als je bijvoorbeeld meer wilt weten over onze jongerencentra”, benadrukt Vera.