„Je helpt, daar sta je niet bij stil"
Zorgen voor een zieke partner, kind, ouder, broer of zus. Het voelt vaak als een vanzelfsprekendheid. „Het begrip mantelzorg kennen wij in de Molukse cultuur zelfs niet”, zegt Johanna Trip-Sahureka. „Als iemand zorg nodig heeft, dan help je gewoon”, vult haar broer Nus Sahureka aan. „Dat gaat bij ons vanzelf, daar sta je niet bij stil.”
Zo zorgden ze intensief voor twee zussen. „Eerst voor mijn jongere zus. Zij overleed in 2017. We hebben een paar jaar voor haar gezorgd”, vertelt Nus. Iemand zei toen tegen hem; ‘jij bent mantelzorger’. „Ik wist niet eens wat dat was.” Ook later, tijdens de zorg voor zijn oudere zus, stond hij daar geen moment bij stil. Ze had dementie. Eerst verleende hij zorg thuis. Toen het echt niet meer ging en ze naar woonzorgcentrum Stellinghaven verhuisde, bleef hij haar bijna dagelijks bezoeken.
Hele familie helpt mee
In de Molukse cultuur is zorgen voor elkaar diepgeworteld. Als iemand ziek is, komen familieleden samen om te helpen. „In moeilijke tijden staat niemand er alleen voor”, legt Nus uit. „De zorg wordt met elkaar ingevuld. Iedereen neemt bepaalde taken voor zijn rekening.”
De hele familie droeg een steentje bij toen de vader van Nus en Johanna ziek werd. „We hebben ook allemaal voor onze moeder gezorgd”, vertelt Johanna. „Er wordt dan een planning gemaakt. Neven, nichten en iedereen helpt mee. Zelfs als ze van ver moeten komen.”
Door deze saamhorigheid sta je er binnen de Molukse gemeenschap dus eigenlijk nooit alleen voor. Wordt de zorg voor een ander je te veel, dan is er altijd wel weer iemand anders die bijspringt. Daardoor kon de oudste zus van Nus en Johanna in de twee jaar tijd dat ze in Stellinghaven verbleef, elke dag op bezoek rekenen. „De hele wijk staat klaar als het nodig is”, aldus Nus.
Besef
Evenals zijn zusje beseft hij inmiddels maar al te goed wat het begrip mantelzorg inhoudt en ook dat ze die rol al regelmatig op zich namen. Al voelt het zorgen voor een ander voor hen als een vanzelfsprekendheid, dat neemt niet weg dat het best zwaar kan zijn. Vooral als iemand er alleen voor staat. „Het is dan ook goed dat er in onze gemeente iets voor mantelzorgers gedaan wordt”, zegt Johanna.
Ze doelt hiermee onder andere op de ondersteuning door mantelzorgconsulent Lyan Bergsma, lotgenotencontact en respijtweekenden. Nus: „Persoonlijk hoefde het voor mij eerst niet zo nodig, maar ik heb inmiddels gemerkt dat het best fijn is om elkaar als mantelzorger te ontmoeten en ervaringen uit te wisselen.” Hij is diverse malen mee geweest met een uitje voor mantelzorgers en heeft dat als zeer prettig ervaren.
Ben jij mantelzorger en heb je behoefte aan informatie, advies of ondersteuning? Neem dan vrijblijvend contact op met Lyan Bergsma via 06 45 88 20 22 of stuur een e-mail naar l.bergsma@ooststellingwerf.nl.