Gemeente Ooststellingwerf nog hartveiliger, gemeente stelt subsidie beschikbaar

De Stichting Hartveilig Ooststellingwerf krijgt € 10.000,- van de gemeente om AED’s en kasten aan te schaffen. Ook stelt de het college van burgemeester en wethouders de komende drie jaar € 10.792,- per jaar beschikbaar aan de stichting voor de exploitatie en het onderhoud aan het netwerk.

Stichting Hartveilig Ooststellingwerf komt voort uit een werkgroep uit de Plaatselijk Belangen en Bewonerscommissies in Ooststellingwerf om van Ooststellingwerf een hartveilige gemeente te maken. 

De werkgroep heeft goede resultaten bereikt, er hangen namelijk al 87 automatische externe defibrillatoren (AED’s) in de gemeente en er zijn 544 burgerhulpverleners actief. Burgerhulpverleners krijgen een oproep als er bij de hulpdiensten een melding komt van een reanimatie. Zij zijn vaak snel aanwezig en kunnen starten met reanimeren totdat de ambulance er is.

“We willen dat iedere inwoner een gelijke kans heeft om bij een reanimatie geholpen te worden, door een dekkend netwerk van AED’s en burgerhulpverleners te hebben én te houden”, zegt wethouder Esther Verhagen.

Bart Nijholt (bestuurslid van Stichting Hartveilig): “Door de subsidie van de gemeente en de inzet van alle vrijwilligers kunnen we invulling geven aan deze ambitie. We zijn hier erg blij mee!“

De gemeente stelt jaarlijks een subsidie beschikbaar, de stichting zorgt voor een verdere financiering via fondsen en andere subsidies.

De stichting bestaat uit vrijwilligers en zoekt samenwerking in de gemeente met o.a. de Plaatselijk Belangen en andere organisaties. Meer informatie is te vinden op www.hartveiligooststellingwerf.nl.

Hier kunnen mensen zich ook als burgerhulpverlener opgeven.