Fochteloërveenweg blijft alleen toegankelijk voor bestuurders met ontheffing

Het college van B&W van Ooststellingwerf heeft een voorgenomen besluit genomen om een deel van de Fochteloërveenweg door het Fochteloërveen permanent af te sluiten voor gemotoriseerd verkeer. Aanwonenden en landbouwverkeer dat daar moet zijn, krijgen een ontheffing. De gemeenteraad krijgt de mogelijkheid om aandachtspunten mee te geven.

De weg wordt fysiek afgesloten met slagbomen. Door middel van kentekenherkenning kunnen ontheffingshouders toegang krijgen tot het gebied. Het gaat dan om aanwonenden en landbouwverkeer. Fietsers kunnen langs de slagboom, zodat ze gebruik kunnen blijven maken van de weg.

De Fochteloërveenweg wordt op twee plaatsen afgesloten: bij de werkschuur van Natuurmonumenten en bij de Bonghaar. De parkeerplaatsen blijven allemaal bereikbaar, evenals de aanliggende boerderijen.

Aan de slag met de Fochteloërveenweg

De afgelopen jaren is er samen met Natuurmonumenten gewerkt aan bouwstenen om aan de slag te gaan met de Fochteloërveenweg. Het einddoel is een inrichting die in overeenstemming is met de functie die het heeft als Natura 2000-gebied. Natuurbescherming in combinatie met natuurbeleving zijn daarin de hoofdfuncties. Dit staat omschreven in de recreatievisie Fochteloërveen.

Het college werkt in twee fasen naar dit einddoel toe. In de eerste fase, 2022-2024, wordt de weg voor gemotoriseerd verkeer (m.u.v. ontheffinghouders) afgesloten. Ondertussen wordt onderzocht hoe het beoogde einddoel vorm kan krijgen.

Bedreigingen Fochteloërveen

Het Fochteloërveen kent verschillende bedreigingen; verdroging, hoge stikstofdepositie, klimaatverandering en verstoring. Het zetten van de eerste stap naar herinrichting is nu veel urgenter dan op eerdere momenten waarop over herinrichting van deze weg is gesproken.

Het project voor kadeherstel gaat van start, waarbij ook kansen voor recreatieve doorontwikkeling kunnen worden benut. Daarnaast is er voor het Fochteloërveen een integrale gebiedsontwikkeling opgestart, waarin alle betrokken overheden samenwerken om de verschillende doelstellingen die er voor het gebied zijn te realiseren. Hiervoor zijn mogelijk ook provinciale en rijksmiddelen beschikbaar.

Oog voor diverse belangen

Om te komen tot het definitieve einddoel, is het van belang nu al actie te ondernemen. Er is veel verstoring in het gebied en er ontstaan onveilige situaties door te veel gemotoriseerd verkeer op een weg die veel gebruikt wordt door fietsers en wandelaars. De afsluiting wordt twee jaar gemonitord en die inbreng gaat mee naar de plannen voor de definitieve inrichting. Er wordt rekening gehouden met de belangen van de natuur, aan- en omwonenden, de agrarische sector en recreatie en toerisme.

Voor dit besluit ligt vanaf 16 februari een verkeersbesluit ter inzage. Na zes weken neemt het college een definitief besluit. Daarna kunnen belanghebbenden gedurende zes weken bezwaar indienen. Als deze procedure is afgerond kan tot uitvoering worden overgegaan.