Familie Martens zorgt voor elkaar
Met twee gezinnen onder één dak wonen. Niet alleen gezellig, ook heel handig als één of meerdere familieleden zorg nodig hebben. De familie Martens uit Oosterwolde weet daar alles van. „Wij staan er hier nooit alleen voor. Er staat altijd iemand voor je klaar”, vertelt Inge Janssens-Martens.
Zelf lijdt ze aan een zeldzame bindweefselziekte. Hierdoor kwam ze in een rolstoel terecht. Haar moeder Marianne Martens kreeg een paar jaar geleden reuma. „We hadden voorheen al samen een woonboerderij in het Limburgse Lomm”, vertelt Inge. „Maar vanwege onze gezondheidsproblemen lukte het niet meer om de bijbehorende winkel en bed & breakfast te runnen.”
Zonder inkomsten uit deze bedrijvigheid werd de woonlocatie te duur. De familie moest op zoek naar een nieuwe woning voor twee gezinnen. „Dat viel niet mee”, blikt Marianne terug. „Het aanbod is op dit gebied heel gering.”
Aan De Striepe in Oosterwolde vonden ze uiteindelijk een huis. Groot genoeg voor twee gezinnen en goed op te delen in twee verschillende wooneenheden. Alleen de voordeur delen ze. Hierdoor heeft Marianne samen met haar man Gerard een eigen plek en hetzelfde geldt voor Inge, haar man Stefaan en hun twee kinderen. „Voor ons de ideale oplossing”, zegt Inge. „We wonen gescheiden, maar hulp is altijd in de buurt.”
Taken overnemen
Zo nemen ze over en weer taken van elkaar over. Denk bijvoorbeeld aan de boodschappen of de was, als de ander daar te moe voor is. Als de oudste zoon van Inge en Stefaan vanwege zijn autisme in een crisis belandt en alle aandacht van zijn ouders vraagt, vangen opa en oma de jongste zoon op. Marianne: „Ik moet binnenkort een hernia-operatie ondergaan, dan helpen Inge en Stefaan ons weer. We verlenen elkaar dus mantelzorg. Dat loopt helemaal door elkaar hier.”
Dat gaat uiteraard niet zonder goede afspraken te maken. Bijvoorbeeld over de opvoeding van de twee kinderen en op financieel gebied. „Duidelijkheid voor iedereen, dat is ontzettend belangrijk”, zegt Gerard. „Ook gebruiken we een gezamenlijke agenda.”
Toch lopen ze, door de unieke situatie waarin ze zitten, af en toe tegen problemen aan. „Dat je onder hetzelfde dak woont, maakt het ingewikkeld”, zegt Inge. „Het was makkelijker geweest als we een aparte mantelzorgwoning in de tuin hadden gehad. Onze situatie is niet standaard.”
Eén aanspreekpunt
Het is daarom fijn dat de gemeente Ooststellingwerf werkt met een mantelzorgconsulent. Hierdoor hebben gezinnen als de familie Martens één aanspreekpunt waar ze terecht kunnen met al hun vragen en problemen. Marianne: „Wij zijn als familie gewoon maar in het diepe gesprongen. Je loopt dan al snel tegen een oerwoud van regels aan. Het is dan fijn dat er iemand is die je helpt, want als mantelzorger en zorgvrager kost alles al energie genoeg.”
Met ontzettend veel plezier hebben ze dan ook deelgenomen aan het respijtweekend voor mantelzorgers. Dat wordt ieder jaar door de gemeente aangeboden. Inge en Stefaan hebben er vorig jaar gebruik van gemaakt en dit jaar was het de beurt aan Marianne en Gerard. „Het was erg prettig om te praten met mensen die in eenzelfde situatie zitten”, vertelt Marianne. „Ideeën uitwisselen en het geeft je inzicht in je eigen situatie.”
Rust
De situatie van de familie Martens is uniek, maar zou volgens Marianne voor veel meer mensen een oplossing kunnen zijn. De familieleden delen dan ook graag hun ervaringen. Inge: „Natuurlijk is het niet altijd makkelijk, maar over het algemeen levert het ons vooral veel rust op. Je bent dicht bij elkaar in de buurt en hoort direct als er iets is. Je kunt altijd rekenen op elkaar.”
Meer informatie
Meer informatie of specifieke vragen aan de familie Martens? Neem dan contact op met de mantelzorgconsultent van de gemeente Ooststellingwerf: Lyan Bergsma. Tel: (06) 45 88 20 22, E-mail: l.bergsma@ooststellingwerf.nl.