Dag tegen ouderenmishandeling

15 juni is de internationale dag van het bewustzijn van ouderenmishandeling. Omdat we te maken hebben met een snel vergrijzende bevolking vragen de Friese gemeenten aandacht voor dit thema. “Ouderenmishandeling is een schrijnend probleem. Onze oudere inwoners zijn soms kwetsbaar en afhankelijk van zorg. Het is kwalijk dat mensen in hun omgeving hier misbruik van maken. Ik zie het als een taak van ons allemaal om op onze ouderen te letten en hen te beschermen. Ouderenmishandeling is niet altijd goed zichtbaar. Maar soms voel je misschien dat iets niet helemaal goed zit. Het is dan belangrijk dat je erover praat met iemand. Ons Gebiedsteam staat voor je klaar met advies of antwoorden op je vragen. Of soms helpt het om een oudere gewoon te vragen hoe het gaat”, aldus wethouder Esther Verhagen.

Wat is ouderenmishandeling?

Eén op de twintig thuiswonende ouderen ervaart ouderenmishandeling. Er zijn verschillende vormen van ouderenmishandeling. Denk hierbij aan verwaarloosde mantelzorg, lichamelijk geweld, misbruik of financieel misbruik. Ook geweld binnen relaties is een toenemend probleem, bijvoorbeeld wanneer een partner alzheimer krijgt of er andere ingrijpende veranderingen zijn. “Ouderenmishandeling komt niet altijd voort uit kwade wil. Soms loopt het zorgen voor iemand anders te hoog op. Door de coronaperiode hadden ouderen minder sociale contacten, waardoor het zicht van bijvoorbeeld de huisarts of de vereniging op wat er thuis bij iemand gebeurt minder is. Aandacht voor onze oudere inwoners is nu belangrijker dan ooit”, benadrukt wethouder Verhagen.

Elk jaar worden ongeveer 170.000 thuiswonende ouderen in Nederland het slachtoffer van ouderenmishandeling. Hiervan hebben 30.000 ouderen te maken met financieel misbruik. Veilig Thuis is dag en nacht bereikbaar voor advies, kan de situatie onderzoeken en hulpverlening regelen.

Financiële uitbuiting

Financiële uitbuiting is de vorm van ouderenmishandeling die het meeste voorkomt. Als ouderen niet meer alles zelf kunnen, worden ze afhankelijk van hulp van anderen. In het geval van financieel misbruik is er vaak sprake van een persoonlijke band met iemand waarvan de oudere afhankelijk is. Bijvoorbeeld iemand die zich ongewenst met uw bankzaken bemoeit. Als deze persoon geld van de oudere opneemt en gebruikt voor eigen aankopen, dan noemen we dat financieel misbruik.

Wat kunt u doen?

Als u een probleem heeft met iemand over financiën of heeft u juist een signaal voor een mogelijke financiële ouderenmishandeling? Blijf er niet mee rondlopen, maar maak het bespreekbaar! Bel uw bank, uw notaris, bespreek het met het wijk- of gebiedsteam of bel met Veilig Thuis. U kunt altijd overleggen met deze professionals en samen bespreken hoe u kunt worden geholpen.

Het Gebiedsteam van de gemeente Ooststellingwerf staat klaar om vragen te beantwoorden en te helpen. U kunt contact opnemen met hen via info@gbtoost.nl of (0516) 820 100 (op werkdagen tussen 9.00 en 17.00 uur).

Heeft u advies nodig of vermoedt u ouderenmishandeling? Bel gratis 24/7 met Veilig Thuis: 0800-2000. Chatten kan ook van 9.00 tot 17.00 uur via www.veiligthuisfriesland.nl.