College van Ooststellingwerf stelt raad voor ruim € 2 miljoen te investeren in herinrichting gebied rond Rikkingahof

Het college van B&W van Ooststellingwerf stelt de gemeenteraad voor om een bedrag van ruim € 2 miljoen beschikbaar te stellen voor de herinrichting van de openbare ruimte van het gebied Rikkingahof in Oosterwolde. De bijdrage maakt de totale herontwikkeling met voorzieningen voor wonen, zorg en welzijn voor verschillende doelgroepen mogelijk. De herontwikkeling is een project van de gemeente, woningcorporatie Actium en Zorggroep Liante.
De gemeente, Actium en Liante werken samen aan de herinrichting van het gebied Rikkingahof in Oosterwolde. De uitgangspunten zijn een diverse buurt waar (complexe) zorg geleverd wordt, maar ook (jonge) gezinnen een mooie woning kunnen vinden. Hierbij wordt uitgegaan van het principe van de bloeizone, waar bewoners naar elkaar omkijken en elkaar ondersteunen. Het gebied wordt zo ingericht dat ouderen zo lang mogelijk zelfstandig kunnen blijven wonen. Als zij meer of complexe zorg nodig hebben, zijn voorzieningen dichtbij. Het omliggende groen wordt doorgetrokken, zodat een parkachtig karakter ontstaat dat uitnodigt tot ontmoeten en bewegen.
Wethouder Esther Verhagen (sociaal domein): “Het is noodzakelijk dat inwoners van Oosterwolde zo lang mogelijk op een prettige manier zelfstandig kunnen blijven wonen in een prettige buurt waar mensen omzien naar elkaar. We moeten anders omgaan met zorg, vanwege de toenemende druk op de (ouderen)zorg in onze gemeente. Dit is een gevolg van de vergrijzing, de toename van (complexe) zorgvragen en steeds minder zorgverleners. Dat betekent meer omzien naar elkaar en investeren in welzijn. In de herontwikkeling van het gebied Rikkingahof komt dit samen. We kunnen er informele en formele zorg goed op elkaar afstemmen. Daarin zien we een belangrijke oplossing.”
Nieuw plan
Nadat een eerste verkenning in 2024 niet haalbaar was gebleken, zijn de drie partijen in goede samenwerking gekomen tot een nieuw plan. In het nieuwe plan staan 74 nieuwe woningen, hiervoor worden 37 verouderde wooneenheden gesloopt. Ook worden 59 zelfstandige appartementen gerenoveerd en het aantal zorgappartementen wordt uitgebreid van 31 naar 52.
Ontmoetingsruimte met bruisende buurtfunctie
Een belangrijk onderdeel van de plannen is een ontmoetingsruimte voor omwonenden en bewoners. Deze ruimte komt in het zorgcentrum en krijgt een prominente plaats met een eigen entree en een groot terras. Het is de bedoeling dat de ruimte een bruisende buurtfunctie krijgt, waar iedereen welkom is.
Parkachtige buitenruimte voor de hele buurt
De buitenruimte wordt ook opnieuw ingericht. Het plan is een parkachtige tuin aan te leggen, met plekken om te zitten en elkaar te ontmoeten. Ook daar kan de hele buurt gebruik van maken. Waar Liante en Actium zorgdragen voor de bebouwing, is de gemeente verantwoordelijk voor de aanleg en inrichting van de tuin.
Wethouder Jelke Nijboer (wonen): “De herontwikkeling biedt plaats aan diverse doelgroepen zoals ouderen, gezinnen en starters, die in meer of mindere mate een beroep zullen doen op de (zorg)voorzieningen of een bijdrage kunnen leveren aan de sociale samenhang van buurt. De openbare ruimte wordt zodanig aangepast dat die past bij de leefsituatie van de bewoners. Door de vergrijzing moeten er meer zelfstandige woonvormen komen in de nabije omgeving van (zorg)voorzieningen. De herontwikkeling van Rikkingahof past helemaal in dat plaatje.”
Jaren vooruit
Actium doet grote investeringen in de sloop, nieuwbouw en renovatie van de woningen in het projectgebied. Van de gemeente wordt gevraagd om de kosten van de aanleg van de openbare ruimte voor haar rekening te nemen. Liante zorgt voor ruimte voor ontmoeting. Na de herontwikkeling kan het gebied weer jaren vooruit. Er wordt rekening gehouden met duurzaamheidsaspecten, zoals het klimaatbestendig ontwerpen van de buitenruimte met onder andere wadi’s. De natuurlijke groene aankleding en het toevoegen van bomen gaat hittestress tegen.
Planning en vervolg
Samen met bewoners en partners werken we het huidige schetsontwerp en de rest van de herontwikkeling verder uit.
De uitvoering vindt gefaseerd plaats over meerdere jaren. Naar verwachting is de herontwikkeling in 2030 helemaal klaar.
De planning is in grote lijnen:
- 2025 – 2027: renovatie bestaande gebouwen
- 2028: sloop bestaande woningen en het voormalige verzorgingshuis (nu tijdelijke opvang statushouders)
- 2029 – 2030: nieuwbouw woningen
De werkzaamheden voor de inrichting van de openbare ruimte vinden voor het grootste deel plaats in 2028 en 2030.