College stelt voorkeursscenario accommodatiebeleid voor aan gemeenteraad
De gemeente Ooststellingwerf werkt aan accommodatiebeleid. Hierin komt te staan hoe de gemeente omgaat met bijvoorbeeld zwembaden, sporthallen, dorpshuizen, schoolgebouwen en andere niet-commerciële gebouwen. Veel van deze accommodaties moeten verduurzaamd worden en dat kost veel geld. Eerder gaf de gemeenteraad in een themabijeenkomst al een globale richting aan voor het accommodatiebeleid. Dit heeft het college van B&W nu uitgewerkt in een voorkeursscenario. Het college van B&W stelt de gemeenteraad binnenkort voor om dit voorkeursscenario vast te stellen als basis voor het op te stellen beleid.
Investeren in alle schoolgebouwen
Het scenario beschrijft in grote lijnen wat er moet gebeuren met de accommodaties in de gemeente. In het scenario staat aan welke gebouwen (accommodaties) de gemeente geld gaat besteden en aan welke niet of minder. Leefbaarheid staat voorop. Dit betekent dat er, volgens het voorstel, onder andere geïnvesteerd gaat worden in alle schoolgebouwen, in de verduurzaming of (ver)nieuwbouw van dorpshuizen, in vele sportaccommodaties in de dorpen en in de nieuwbouw van een culturele Bruisplek/dorpshuis in Oosterwolde, op de plek waar nu De Miente staat.
Betaalbaar
Om het totale ‘pakket’ betaalbaar te houden is ook gekeken naar de bezetting van gebouwen en mogelijkheden voor dubbel gebruik of kleiner nieuw bouwen. Zo stelt het college voor om de school de Kampingerhof te verplaatsen naar De Kampus in Oosterwolde, omdat daar ruimte over is. Verder kiest het college voor een jaarlijkse financiële bijdrage aan het Bosbad Appelscha in plaats van het volledig voor haar rekening nemen van nieuwbouw of verduurzaming van het zwembad. Daarnaast is het voorstel dat er een gymlokaal+ komt (dit is een extra hoog gymlokaal) in plaats van een sporthal in Appelscha. Daar staat tegenover dat de gemeente ook jaarlijks geld beschikbaar stelt waarmee het dorp een dorpshuisfunctie kan realiseren (bv door een pand te huren, te verbouwen of een lening (bv bij de gemeente) aan te gaan voor nieuwbouw). Uitwerking van alle plannen gebeurt in samenspraak met de betrokken partijen en de dorpen.
Inwoners en jongeren dachten mee
De keuze voor leefbaarheid sluit goed aan bij wat inwoners belangrijk vinden. De gemeente heeft inwoners namelijk in een enquête gevraagd hoe zij denken over de accommodaties in onze gemeente. Voor jongeren was er een aparte vragenlijst. Ook waren er bijeenkomsten in de dorpen en met jongeren. Rode draad is dat inwoners het behoud van accommodaties belangrijk vinden, maar ook begrip hebben dat álles verduurzamen niet haalbaar is. Meer informatie over de mening van inwoners is te vinden op ooststellingwerf.nl/accommodatiebeleid.
Gefaseerd
De uitvoering van het beleid gebeurt niet allemaal in één keer, want dat zou ineens erg veel geld kosten en ook organisatorisch niet haalbaar zijn. Het is de bedoeling dat dit gefaseerd gebeurt in de periode van 2025 tot 2050. De gemeente maakt, na vaststelling van het voorkeursscenario door de gemeenteraad, een planning waarin staat wat er binnen 4 jaar wordt opgepakt en wat op de middellange en lange termijn. Deze planning stelt de gemeenteraad naar verwachting begin 2025 vast (accommodatiebeleid). Vooruitlopend op deze planning krijgen de dorpshuizen van Elsloo, Makkinga, Ravenswoud en Oldeberkoop al subsidie van de gemeente om hun pand te verduurzamen. Zij hadden namelijk al geld van de provincie gekregen onder voorwaarde dat zij de verduurzaming in 2025 afronden. Het zou zonde zijn als ze dit niet op tijd kunnen benutten. Het college van B&W stelt de gemeenteraad binnenkort voor om het voorkeursscenario vast te stellen als basis voor het op te stellen beleid.