CO2-prestatieladder: gemeente Ooststellingwerf verlaagt CO2-uitstoot

Klimaatverandering, problemen in de wereldhandel en het opraken van fossiele brandstoffen, maken het belangrijk dat we snel overstappen op andere energiebronnen. We moeten minder energie gebruiken en nieuwe manieren vinden om energie te maken en op te slaan. Zo zorgen we voor genoeg energie in de toekomst om onze gemeente leefbaar te houden.

De CO2-prestatieladder is een manier van werken die organisaties helpt om minder CO2 uit te stoten. Gemeente Ooststellingwerf heeft een plan gemaakt en stelt doelen om deze uitstoot te verminderen. Ook nemen we maatregelen waarbij we medewerkers, inwoners en partners informeren en betrekken. Zo willen we in 2030 als organisatie CO2-neutraal zijn.

Elk jaar wordt de gemeente gecontroleerd door een onafhankelijke certificeringsorganisatie. Er wordt gecontroleerd of wij het CO2-managementsysteem goed hebben ingevoerd. En of de gemeente haar uitstoot goed in kaart heeft gebracht, hoe actief we zijn geweest op het uitvoeren van de geplande acties, welke acties er zijn ondernomen om het bewustzijn te vergroten en of er actief is deelgenomen aan relevante initiatieven. In de tweede helft van 2024 is de eerste audit.

CO2-footprint gemeente Ooststellingwerf

Om klimaatverandering tegen te gaan is het belangrijk dat er over de hele wereld minder CO2 vrijkomt. Gemeente Ooststellingwerf gaat ook aan de slag om haar eigen CO2-uitstoot te verlagen. Daarvoor gebruiken we de CO2-prestatieladder. Wat die CO2-prestatieladder precies is, lees je hier.

Ieder half jaar brengen we alle nodige gegevens voor het bepalen van de CO2-voetafdruk, de voortgang van de maatregelen en de vermindering van de CO2-uitstoot in kaart. Om te zorgen dat dit compleet en juist gebeurt, werken we volgens het zogeheten energiemanagement actieplan. Dit is een vaste werkwijze waarin de kwaliteitseisen en verantwoordelijkheden zijn vastgelegd.

2023

In 2023 zijn de grootste bronnen van CO2-uitstoot als volgt:

  • Dieselverbruik wagenpark: 56%
  • Aardgasverbruik vastgoed: 32%
  • Zakelijk vervoer: 10%
  • Benzineverbruik wagenpark: 2%

Download de CO2-footprint 2023

Eerste helft 2024

In 2024 zijn de grootste bronnen van CO2-uitstoot als volgt:

  • Dieselverbruik wagenpark: 52%
  • Aardgasverbruik vastgoed: 37%
  • Zakelijk vervoer: 9%
  • Benzineverbruik wagenpark: 2%

Download de CO2-footprint eerste helft 2024

Wat gaan we doen om onze CO2-uitstoot te verlagen?

De belangrijkste maatregelen uit ons plan van aanpak staan in de tabel hieronder.

ReductiemaatregelVerwachte reductieUitvoering
Gemeentelijk wagenpark: 100% vervangen van diesel voor HVO100~50% CO2-reductie  Groen en bedrijfsvoering
Inkoop groen gas voor gemeentelijk vastgoed~21% CO2-reductieFacilitair en vastgoed
Verduurzamen/elektrificeren van het wagenparkNader te bepalenGroen en bedrijfsvoering

Wat kunnen inwoners en ondernemers doen?

Wil jij ook (mee)werken aan het verminderen van CO2-uitstoot?

  • Deel jouw vragen of ideeën hier: energie@ooststellingwerf.nl.
  • Energiecoaches kunnen jou vrijblijvend en gratis ondersteunen: meer informatie over de energiecoaches vind je hier
  • Informatie over subsidies en regeling vind je bij het Duurzaam Bouwloket: meer informatie over het Duurzaam Bouwloket vind je hier.
  • Neem eens een kijkje op de duurzaamheidspagina van de gemeente. Deze pagina vind je hier.

Participatie: wat doen we al?

Wij doen mee aan samenwerkingen waar bedrijven, overheden en organisaties elkaar gezamenlijk verder brengen op het gebied van duurzaamheid. Voorbeelden hiervan zijn de Friese Energietafel, Vereniging Circulair Friesland, de P10 Gemeenten, de Transitievisie Warmte en de Community of Practice van SKAO.

Friese Energietafel (FET)

Aan de Friese Energietafel werken we samen aan een duurzaam en toekomstbestendig energiesysteem voor Fryslân. We kijken verder dan onze eigen gemeentegrenzen en werken samen met andere overheden, maatschappelijke organisaties, netbeheerders én de mienskip. Door dit netwerk vol kennis en ambitie vinden we samen slimme oplossingen voor schone energie in Fryslân.

Bij de Friese Energietafel pakken we verschillende onderwerpen aan, zoals de energie-infrastructuur en de warmtetransitie. Ook werken we aan andere nieuwe ontwikkelingen, altijd met aandacht voor CO2-reductie. We zetten hier samen de schouders onder, zoals we dat in Fryslân al vaker hebben gedaan.

Homepage - Friese Energietafel] Homepage | Energietafel

Vereniging Circulair Friesland

De vraag naar grondstoffen blijft stijgen, terwijl het aanbod daalt. Ook komt er steeds meer afval door de grote hoeveelheid producten die dagelijks van de lopende band rolt. Vereniging Circulair Friesland zet zich in voor de enige échte oplossing voor dit probleem: de circulaire economie.

Wij willen van onze provincie de meest circulaire regio van Europa maken in 2025. We zijn daarbij een voorbeeld voor de volgende generatie. Fryslân heeft grote plannen en werkt hard aan dit doel. Dit betekent niet alleen praten, maar vooral doen. We werken hier allemaal aan mee, zowel individueel als samen, want samen staan we sterker. Daarvoor is de vereniging.

Homepage - Vereniging Circulair Friesland

P10 Gemeenten

De P10 is het samenwerkingsverband van 32 grote plattelandsgemeenten. Het platteland is krachtig. We hebben ruimte. We hebben oplossingskracht. Op veel fronten krijgen mensen op het platteland samen zaken voor elkaar. Ook op het gebied van energietransitie.

Als P10 kennen we de inwoners van de regio. We zitten dagelijks bij ze aan tafel. We kennen hun zorgen en we kennen hun innovatieve oplossingen op het gebied van bijvoorbeeld zorg, duurzaamheid en landbouw. Bouwen aan sterke regio’s doen we met elkaar, in een open dialoog. P10 verbindt regio en rijksoverheid.

Homepage - Samenwerkingsverband P10

Community of Practice SKAO

De Stichting Klimaatbestendig Aanbesteden en Ondernemen heeft een Community of Practice (CoP) opgericht. Deze CoP biedt de gelegenheid voor gemeenten om kennis te delen, ervaringen uit te wisselen en gezamenlijk te werken aan het behalen van CO2-reductiedoelstellingen. We leren van successen en uitdagingen van andere gemeenten en delen onze eigen successen en uitdagingen. Zo zetten we gezamenlijk een netwerk neer van gemeenten die hard aan de slag zijn met het reduceren van de CO2-uitstoot.

Homepage - CO2-Prestatieladder

Transitievisie Warmte

In 2050 moeten alle woningen in Nederland van het aardgas af zijn. Koken op gas en je woning verwarmen met aardgas kan dan niet meer. Dat doen we dan met duurzame energie. Zo stoten we minder schadelijke CO2 uit en beperken we verdere klimaatverandering. Maar hoe en wanneer koppel je woningen los van het aardgas? Wat is het alternatief en wat is haalbaar en betaalbaar voor iedereen? De gemeenten Ooststellingwerf, Weststellingwerf en Opsterland werken samen aan een Transitievisie Warmte die antwoord gaat geven op deze vragen.

Homepage | Transitievisie Warmte OWO-gemeenten

CO2-certificaat gemeente Ooststellingwerf

De gemeente Ooststellingwerf is gecertificeerd op niveau 3 van de CO2-prestatieladder. Het certificaat kunt u downloaden via de onderstaande knop.

Certificaat downloaden (PDF)

SKAO (Stichting Klimaatvriendelijk Aanbesteden en Ondernemen)

De CO2-Prestatieladder is hét duurzaamheidsinstrument van Nederland dat bedrijven en overheden helpt bij het reduceren van CO2 en kosten. Binnen de bedrijfsvoering, in projecten én in de keten. De Ladder wordt als CO2-managementsysteem en als aanbestedingsinstrument gebruikt. Stichting Klimaatvriendelijk Aanbesteden & Ondernemen (SKAO) is de onafhankelijke eigenaar en beheerder van de CO2-Prestatieladder en verantwoordelijk voor het gebruik en de doorontwikkeling van het certificeringschema.

Meer informatie over SKAO


Op de website van SKAO vindt u meer informatie over de certificering.

Meer informatie

Meer informatie en contact