Bescherm jouw onderneming tegen cyberdreigingen

Cyberveiligheid is essentieel voor elke ondernemer. Wist u dat zelfs kleine bedrijven doelwit kunnen zijn van cyberaanvallen?

In dit artikel vind je 7 eenvoudige maar effectieve maatregelen, opgesteld in samenwerking met het Digital Trust Center, om jouw digitale weerbaarheid te versterken. Van het maken van back-ups tot het herkennen van phishing - deze tips helpen jou op weg naar een veiligere digitale omgeving.

1. Maak een back-up - Een kopie van je bestanden kan een laatste redmiddel zijn als je systeem is gehackt. Zorg daarom voor één of meerdere kopieën van je bedrijfsgegevens, zoals je klantdata en dossiers en/of van je gehele systeem. Werk je in de cloud? Let dan op, kijk goed waar je gegevens staan opgeslagen en of je hier ook een back-up van hebt

2. Log veilig in - Met multifactorauthenticatie (MFA) voeg je aan het inloggen met een wachtwoord nog een extra beveiligingslaag toe. Een voorbeeld van een extra stap is dat er een sms met een toegangscode naar je smartphone wordt gestuurd. Of je ontgrendelt je account met een code van een authenticatieapp of via je vingerafdruk. Stel MFA op zoveel mogelijk plekken in, in ieder geval bij je zakelijke e-mailaccount en de belangrijke applicaties en systemen voor je bedrijf. Zo maak je het moeilijker voor een onbevoegde om toegang te krijgen tot je gegevens.

3. Zet automatisch updaten aan - Software-updates bevatten vaak ook beveiligings - updates. Voer je een update niet of later uit, dan kan je beveiliging kwetsbaar worden. Zet daarom bij voorkeur ‘automatisch updaten’ aan voor apparaten die met het internet zijn verbonden. Denk hierbij niet alleen aan je computer of smartphone, maar ook aan je printer, slimme deurbel, website, server en router.

4. Installeer antivirussoftware - Installeer een antivirusprogramma en zorg dat deze software up-to-date blijft. Doe dit op alle computers, telefoons en servers binnen je bedrijf. Zo loop je minder risico op schade door virussen en andere malware.

5. Check beveiliging - Via internet.nl controleer je of jouw e-mailsysteem en website voldoen aan moderne beveiligingsstandaarden. En als dat niet zo is, hoe je dat kunt verbeteren. Met een goede beveiliging voorkom je dat cybercriminelen je identiteit misbruiken om spam zoals phishing te versturen. Ook kan het verkeer op je website niet afgeluisterd of gemanipuleerd worden.

6. Herken phishing - Phishing is een groot gevaar voor iedere onderneming. Bij deze vorm van digitale oplichting misleiden fraudeurs je met nep e-mails, QR-codes, telefoontjes, sms of WhatsAppberichten. Trap je erin? Dan kun je onbedoeld gevoelige informatie prijsgeven, zoals wachtwoorden of betaalgegevens. Maak jezelf en je medewerkers alert en zorg ervoor dat jullie phishing kunnen herkennen. Test hier jouw kennis over phishing via de Phising Quiz van Digital Trust Center.

7. Print een bellijst - Bij een cyberincident is het belangrijk om te weten wie je kunt bellen om jou te ondersteunen. Bij zo’n incident telt elke seconde. Zorg er daarom voor dat je een geprinte bellijst met de contactgegevens van je IT-dienstverlener, softwareleverancier of securitybedrijf hebt klaarliggen.

Gratis cyberscan

Naast bovenstaande tips biedt het Platform Veilig Ondernemen Noord Nederland (PVO NN) ondernemers in Ooststellingwerf de mogelijkheid aan van een gratis cyberscan.

Meer informatie over wat zo'n scan is en hoe jij je daarvoor kunt aanmelden vind je hier.