Afvalhelden van Nijeberkoop

Nijeberkoop telt een groot aantal huishoudens die vrijwillig zwerfvuil opruimen. Zo ook afvalhelden Emelie, Wendy, Ton, Jolande en Sibylle. Elke week zetten zij zich in voor een schoon dorp.  

Samen zorgen voor een schoon Nijeberkoop 

Emelie (initiatiefnemer die inmiddels het stokje heeft overgedragen aan Jolande): “Dit initiatief is ontstaan om inwoners met elkaar in contact te brengen en de betrokkenheid met het dorp te vergroten. Het was de coronaperiode, er waren weinig activiteiten in het dorp. Hoe mooi zou het zijn als we in Nijeberkoop toch iets met elkaar kunnen ondernemen?”  

Afvalheld Ton vult aan: “Als ik allemaal troep langs de kant van de weg zie liggen, dan erger ik mij hieraan en stop ik om het op te ruimen. Ik was dan ook meteen enthousiast over het idee om samen het dorp schoon te houden. Doordat je weet dat meerdere inwoners zich inzetten, motiveer je elkaar.” Wendy: “Je bent er bewuster mee bezig en denkt eerder: ik moet ook maar weer een keertje!”

Waarom de rotzooi van een ander opruimen? 

Natuurlijk is het jammer dat het nodig is om de troep van een ander op te ruimen. Met elkaar hopen de vrijwilligers een verschil in te maken door het goede voorbeeld te laten zien. Jolande zei meteen ja toen ze werd gevraagd om mee te helpen: “Waarom niet? Als ik loop met mijn hond zie ik ook afval liggen en neem het mee!” Sibylle vult aan: “Het is een kleine moeite en het geeft een voldaan gevoel als je iets meeneemt.“

Minder blikjes op straat 

“Na de invoer van statiegeld in april 2023, zien we minder blikjes langs de weg liggen. Wat nu nog jammer is, is dat je niet alle blikjes en flesjes in elke winkel kunt inleveren. Hoe mooi zou het zijn als dit in de toekomst wel kan?”

Gekste vondst 

Straten en bermen worden afgezocht op zwerfafval. Het gekste dat zij ooit hebben gevonden? “We zien soms de gekste dingen. Een WC-pot is toch wel één van de gekste dingen, maar daarnaast zie je ook pvc-buizen, een compleet bankstel of matrassen die gedumpt zijn. Bij grote dingen kun je dit melden bij de gemeente, zodat die het op kan halen. We komen vooral plastic verpakkingen, landbouwplastic, snoeppapiertjes en sigaretten tegen. ”

Jong geleerd is oud gedaan 

Emelie: “Ik ben me altijd al bewust geweest van mijn omgeving, ook naar mijn kinderen toe. Rotzooi hoort niet op straat! Al op jonge leeftijd spraken mijn kinderen leeftijdsgenootjes aan: “Denk om de bomen en de vogels, daar gaan ze dood van.”  

Wendy: “Zo is het bij mij ook begonnen. Als mijn kinderen rotzooi zien liggen zeggen ze: Ah mam, daar ligt ook weer wat, wat een slordige mensen zeg! Graag wil ik daarom ook zelf mijn steentje bijdragen. Het is goed om kinderen al op jonge leeftijd bewust te maken. Ik denk dat er op bijvoorbeeld scholen nog kansen liggen om bewustwording onder kinderen te vergroten.”

Schoon houdt schoon, ook de plaatselijke postbode helpt mee 

De omgeving is van invloed op hoe mensen zich gedragen: vuil trekt vuil aan. Op plekken met veel zwerfvuil gooien mensen dus makkelijker rommel op straat of in de natuur. Maar andersom geldt dat mensen zich in een schone omgeving ook schoner gedragen.

Emelie: “ Zelfs de postbode raapt weleens zwerfafval bij elkaar tijdens zijn, dat is toch geweldig. Dit geeft een gevoel dat je er niet alleen voor staat. Vele handen maken licht werk zeggen ze weleens. Dat gevoel hebben wij ook!”

“Het zou leuk zijn als we nog meer mensen enthousiast kunnen krijgen om samen de strijd tegen zwerfafval aan te gaan!”, aldus de vijf enthousiaste vrijwilligers.