Op naar een toegankelijk Ooststellingwerf

Even naar de wc tijdens het winkelen. Of de straat oversteken. Voor veel Nederlanders is dit de normaalste zaak van de wereld. Maar voor mensen een lichamelijke beperking kan dit soms een hele opgave zijn. Is er een mindervalide toilet in de buurt? Kan ik met mijn rolstoel veilig de stoep af? De Werkgroep Toegankelijkheid Ooststellingwerf (WTO) maakt zich hard voor een toegankelijk Ooststellingwerf. Hans Koopmans is slechtziend en is als ervaringsdeskundige lid van de werkgroep. Samen met andere leden adviseert hij de gemeente, ondernemers en inwoners over toegankelijkheid. “Iedereen moet mee kunnen doen, waar dat kan”, benadrukt Hans.

Breed begrip

Toegankelijkheid is meer dan alleen een toegankelijke stoep. De WTO vindt het ook belangrijk dat er in openbare gebouwen rekening wordt gehouden met mindervalide mensen. “Denk aan een mindervalide toilet, of genoeg ruimte voor een rolstoel om te draaien in een wachtkamer. En voor mij als slechtziende is het bijvoorbeeld erg vervelend dat glazen deuren in winkels geen sticker hebben. Als in de supermarkt zo’n glazen deur voor het koelvak open staat, kan ik die niet zien. Hetzelfde geldt voor een glazen schuifdeur, ik weet anders niet wanneer die open of dicht is”, vertelt Hans. Digitale toegankelijkheid is voor de WTO ook een belangrijk onderwerp. Is het contrast op een website goed? Zijn de teksten goed te begrijpen? “Vaak krijgt iets een lichte achtergrond met witte letters. Dat is voor iemand die slechtziend is bijna niet te lezen”.

Successen

Natuurlijk zijn er ook een aantal successen voor de werkgroep. Zo krijgen de Jongens van Outdoor in Appelscha na de verbouwing een mindervalide toilet op de begane grond. En heeft de nieuwe speeltuin in Oldeberkoop een picknicktafel waarbij iemand in een rolstoel makkelijk aanschuift. Niet in een hoekje zoals bij traditionele picknicktafels, maar gewoon aan het midden van de tafel. “Daar doe je het uiteindelijk voor”, vertelt Hans. “Wij kunnen alleen maar advies geven. Maar het is mooi om te zien dat ondernemers en de gemeente bewust zijn van de inwoners die minder mobiel zijn en andere faciliteiten nodig hebben. Zo gaat de gemeente ook meedoen met de Hoge Nood App. Die app zorgt ervoor dat mensen gemakkelijk kunnen zien welke toiletten in de buurt beschikbaar zijn. Ook dat is toegankelijkheid!”, aldus Hans.

Contact met WTO

Elke maand komt de werkgroep samen om te vergaderen. Daar bespreken ze dan de onderwerpen die ze zijn tegengekomen in de gemeente. Heb je een vraag of een opmerking voor de WTO? Mail deze dan naar weteoo@gmail.com. Kijk voor meer informatie op de website van de WTO of bekijk hun Facebookpagina.

Visie op Inclusie 

De gemeente Ooststellingwerf is actief met het VN verdrag Handicap en dat betekent: Iedereen doet mee! Wij staan voor een samenleving waarin we omkijken naar elkaar en waarin iedereen mee kan doen op een gelijkwaardige manier, onder eigen regie.

De gemeente Ooststellingwerf heeft daarom een projectleider Inclusie: Gerkina Doze. Ook is er samen met belangenorganisaties met ervaringsdeskundigen een Visie op Inclusie en een werkplan gemaakt. Deze staat op onze website. Heb je vragen over de Visie op Inclusie? Of wil je meer informatie over bijvoorbeeld toegankelijkheid? Neem dan contact op met Gerkina Doze via g.doze@ooststellingwerf.nl.